Politika

Trifunović za Euronews Srbija: Naša zemlja uspela da ne uvede sankcije Rusiji jer gleda i poštuje sopstvene interese

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2024

-

13:24

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Gost segmenta Prelistavanje na Euronews Srbija je bio direktor televizije "Newsmax Balkans" Zoran Trifunović, koji je komentarisao aktuelne događaje u zemlji i svetu kroz pisanje dnevne štampe, sa posebnim osvrtom na 80. godišnjicu oslobođenja Beograda.

Podsećamo, ovogodišnja proslava je zapečaćena velikim audio-vizealnim spektaklom uz pomoć dronova i veličanstvenim vatrometom na Savskoj promenadi, od Kule Beograd do Brankovog mosta, uz niz manifestacija tokom celog dana.

Na Kuli Beograd bilo je ispisano "80 godina od oslobođenja Beograda", "Grad ponosa", "Srce slobode" i "Svetionik slobode", dok su dronovi bili raspoređeni u bojama srpske trobojke.

Trifunović: Kultura sećanja mora da se neguje, bitni datumi i događaji moraju da se obeležavaju

Trifunović je komentarišući značaj ovog datuma istakao da bi 20. oktobar trebalo opet da bude dan Beograda.

"Naravno da je jubilej 80 godina oslobođenja Beograda s jedne strane lep, s druge strane tužan datum. Zato što obeležavamo nešto što jeste velika stvar, ali se desilo u vreme koje je stvarno bilo period koji je za nas samo najcrnjim slovima zapisan, a to je Drugi svetski rat, naravno. Ima tu jedna stvar koju bih ja možda napomenuo, a to je ta priča zašto 20. oktobra više nije dan Beograda. To meni nikad nije bilo jasno zašto je to ukinuto i prevedeno u neki april, neke dane Beograda. Mislim da to zaista treba da ostane dan Beograda i da se tog dana i obeležava ta godišnjica. Lično nemam neko lepo mišljenje o vlasti koja je bila u vreme komunizma, ali kako bih rekao, to su datumi istorije koje treba poštovati. Neki ljudi, čak i moji roditelji su živeli u doba rata, tako da to treba negde poštovati. Mislim da u odnosu na te neke istorijske datume treba malo da promenimo stavove i da poštujemo nešto što je bilo. To ne možemo da izbrišimo, to je tako. Tako da mislim da bi 20. oktobra, to je neki moj lični stav, trebalo da ostane dan Beograda", rekao je Trifunović.

Oktobar koji sada živimo, ne bi bio moguć bez oktobra 1944. godine, a Trifunović potvrđujući ovu tezu ističe da mi vodimo računa o bitnim datumima, ali da je potrebno da se kultura sećanja pojača.

"Mislim da u 21. veku u svetu ludila iz svega što možemo i da gledamo i čitamo i po internetu, zanemaraju se malo neki ti datumi koji su bili jako važni u istoriji. Neću da kažem da mi o tome ne vodimo računa, ali imam utisak da neki narodi malo više pažnje tome posvećaju i izvlače povuke koje su korisne za današnje generacije koje treba da nastave pa da vode ovu zemlju", objašnjava on.

I danas su živi pojedinci koji su zaslužni za slobodu prestonice i čitave zemlje. Juče je održana i svečana sednica SUBNOR-a Beograda, a koliko je borba za slobodu Beograda i Srbije bila teška svedoči i to da su se borbe vodile za svaki kvart, za svaku ulicu, za svaku kuću.

Trifunović kaže da postoji i uloga Crvene armije u operacijama za oslobođenje Beograda, ali i to da bez vojske SSSR-a ne bi bila oslobođena cela Evropa od nacizma i fašizma.

"Treba da pomenemo sve one koji su zaista u tome učestvovali. Bez Crvene armije, ne da ne bi bio oslobođen Beograd ili ovaj deo Evrope, ne bi, ja mislim, cela Evropa bila oslobođena. A to danas vidite kako politika funkcioniše. Danas su oni, tadašnji, oslobodioci proglašeni za najgore", kaže Trifunović.

"Naša politika je uspela da se izbori za neuvođenje sankcija Rusiji"

Državna ceremonija obeležavanja jubileja je nastavljena i na groblju oslobodilaca Beograda. Otvorena je i izložba posvećena sovjetskoj i jugoslovenskoj vojnoj diplomatije od 1941. do 1945. godine.

Juče su se povodom jubileja telefonski čuli predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Aleksandar Vučić. Predsednik Vučić je jednu poruku izdvojio, a to je ono što već znamo, da nećemo uvoditi sankcije Rusiji.

To je bila i tema srpske štampe, koji su potencirali da odluka Srbije ostaje čvrsta i postojana kada je ta tema u pitanju.

Trifunović kaže da je činjenica da se dva predsednika nisu čula dve godine, ali da kontakti svakako postoje, te da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji gledajući i uvažavajući sopstvene interese, za šta se sama izborila.

"Ja mislim da je nedavno, ako se dobro sećam potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, bio ponovo u poseti Moskvi. On je neka vrsta, da kažem, emisara. Ko god očekuje da Srbija uvede sankciji Rusiji, mislim da greši, zato što ja ne znam kakve bi posledice bile, da li bi ih uopšte bilo,  ali mislim da je prosto neopravdano to očekivati", kaže on i dodaje:

"Mislim da je naša politika, koju mi vodimo prema svetu, prema Evropi, Americi, uspela, barem u tom delu, da izbori neki status da mi to ne uradimo, zato što mi prosto imamo neke interese. Koliko ja poznajem ljude, mnogi Nemci dan danas žale zato što je prekinut taj odnos sa Rusima. Oni su jako lepo živeli, naročito njihova industrija, kada su lepo sarađivali sa Rusima. Evo sada osećaju posledice, ali mislim da je nerealno očekivati da Srbija to uvede, jer mislim da kada to nije urađeno unazad, koliko već, skoro tri godine, ne verujem da će se ikada desiti", zaključuje Trifunović.

Gostovanje u celosti pogledajte u video prilogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija