Politika

Stranka Zdravka Ponoša o preduzeću "Gradsko stambeno Beograd": Nepotrebno trošenje novca

Komentari

Autor: FoNet

21/10/2024

-

12:13

Stranka Zdravka Ponoša o preduzeću "Gradsko stambeno Beograd": Nepotrebno trošenje novca
Stranka Zdravka Ponoša o preduzeću "Gradsko stambeno Beograd": Nepotrebno trošenje novca - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Stranka Srbija centar (Srce) saopštila je danas da Javno preduzeće "Gradsko stambeno Beograd" troši milione na promociju svojih delatnosti, dok popravke krovova naplaćuje tri puta skuplje od privatnika.

Prema Portalu javnih nabavki, Gradsko stambeno odvojilo je 4,9 miliona dinara za usluge promovisanja delatnosti tog preduzeća, dok će predstava "Lift nije igračka", koja se prikazuje od 2007, samo ove godine koštati Beograđane dodatnih 3,9 milona, saopštila je ta stranka.

Srce podseća da je Gradsko stambeno Beograd deo komunalnog sistema i finansira se iz "sopstvenih prihoda", koje Beograđani uplaćuju za održavanje zgrada i gradskog budžeta. Nakon izmena zakona i uredbi, stambene zajednice nemaju više, međutim, nikakva sredstva na računu preduzeća. Svi stanari, ukoliko zgrada ima potpisan ugovor sa Gradskim stambenim, uplaćuju novac za održavanje zgrade, koji ide na poseban račun, ali tim novcem ne mogu da raspolažu po svom nahođenju.

U saopštenju se ističe da veliki problem predstavljaju skupi radovi na popravci krovova ili neophodnoj zameni liftova, što se "ne vodi kao redovno održavanje”.

"Ukoliko zgrada želi da sanira krov koji prokišnjava, Gradsko stambeno nudi uslugu plaćanja na 60 rata, ali tada ceo posao procenjuje i po tri puta više od privatnih firmi, koje opet uzimaju kao podizvođače ukoliko su politički podobni", ukazala je stranka Srce.

Kao primer, navela je da za sanaciju krova od 300 kvadratnih metara ponuda tog preduzeća ide i na više od 3,5 miliona, što je za mnoge građane neprihvatljivo i u tom slučaju mesečno izdvajaju više hiljada dinara u toku pet godina - koliko traje otplata.

Srce poručuje da novac, koji građani uplaćuju svakog meseca, može i mora da se iskoristi na opštu korist, a ne da se izmišljanjem "promocije delatnosti preduzeća" pune privatni džepovi funkcionera Srpske napredne stranke u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija