Politika

Kralj Esvatinija Msvati III zajedno sa Majom Gojković obišao Novi Sad, predstavljene investicije i razvojni projekti

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2024

-

15:48

Kralj Esvatinija Msvati III zajedno sa Majom Gojković obišao Novi Sad, predstavljene investicije i razvojni projekti
Kralj Esvatinija Msvati III zajedno sa Majom Gojković obišao Novi Sad, predstavljene investicije i razvojni projekti - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Kralj Esvatinija Msvati III, zajedno sa predsednicom Pokrajinske vlade Majom Gojković, obišao je danas Institut Biosens i Naučno-tehnološki park u Novom Sadu.

On je izrazio je želju da se upozna sa inovativnim naučno-tehnološkim kapacitetima Srbije, ali i sa njenom namenskom industrijom, te će osim Novog Sada obići i Kragujevac.

U Novom Sadu kralj Msvati III obišao je i industrijsku zonu, ali i data centre, jer je Naučno-tehnološki park iako najmlađi, jedan od najnaprednijih.

Direktor NTP-a Srđan Kolaković poželeo je dobrodošlicu gostima, koji su obišli i startape (start up).

U Institutu Biosens, u zgradi otvorenoj prošle godine, kralj Esvatinija prisustvovao je prezentaciji samog instituta, njegovih ciljeva i značaja za lokalnu zajednicu.

U okviru prezentacije, Institut Biosens predstavio je kako bi trebalo da izgleda nova generacija agrokulture, ali i kako da se upotrebljava statistika i veštačka inteligencija za bolju proizvodnju, te su obišli i laboratorije.

Ova poseta, kako kažu iz Instituta, nosi veliki značaj za Srbiju, a posebno za Novi Sad i Kragujevac, koji imaju priliku da ugoste jednog od poslednjih monarha Afrike i predstave svoje potencijale na međunarodnoj sceni.

Obilasku je prisustvovala i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Srbija i Kraljevina Esvatini juče su potpisale memorandume o saradnji u više oblasti, čime će ojačati ekonomske, naučne i tehnološke veze između dve zemlje.

Kralju Msvatiju III predstavljene investicije i razvojni projekti u Novom Sadu

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada Dina Vučinić je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za privredu i turizam Nenadom Ivaniševićem i članom Gradskog veća za finansije Dejanom Mandićem tokom posete predstavila investicije, razvojne i infrastrukturne projekte ovog grada.

Delegacija Kraljevine Esvatini, koju predvodi kralj Msvati III, obišla je sa predstavnicima grada i AP Vojvodine industrijske zone Novog Sada, a Vučinić je ocenila tom prilikom da se Novi Sad od 2012. godine pozicionira kao ključni centar za privlačenje investicija, "što omogućava podizanje standarda života građana i unapređuje privredni potencijal grada". 

"Grad je prošao kroz period transformacije i izrastao u moderan privredni, industrijski i IT centar, ne samo Srbije, već i čitavog regiona. Danas je Novi Sad mesto koje privlači vodeće kompanije iz različitih industrija i to nije slučajnost", rekla je Vučinić.

Predsednica novosadskog parlamenta istakla je da razvoj Srbije predstavlja rezultat strateške politike vođene na državnom nivou, pod vodstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da je ekonomska modernizacija i otvaranja Srbije ka novim investicijama doprinela stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta u kojem Novi Sad igra važnu ulogu.

"Ogroman doprinos razvoju grada dao je sadašnji premijer Srbije Miloš Vučević, koji je, kao gradonačelnik Novog Sada od 2012. godine, bio ključna figura u transformaciji našeg grada. Taj trend nastavlja i sadašnji gradonačelnik Milan Đurić, koji vodi grad putem kontinuiteta i daljeg razvoja, osiguravajući da samo nastavi da raste i napreduje", rekla je Vučinić.

Ona je istakla da je nezaposlenost na rekordno niskom nivou i da je Novi Sad postao magnet za investitore iz različitih sektora, uključujući industriju, IT i visokotehnološku proizvodnju.

Tokom obilaska industrijskih zona, kralj Msvati III upoznat je sa najvažnijim investicijama u gradu u proteklih 12 godina, kao i da je grad uložio više od 5,7 milijardi dinara u infrastrukturu i opremanje industrijskih zona, stvarajući uslove za dolazak brojnih domaćih i stranih kompanija.

Kako je objašnjeno, ulaganja su direktno doprinela otvaranju hiljada novih radnih mesta i unapređenju poslovne klime, kroz privlačenje vodećih svetskih kompanija poput Aptiv-a, Lear-a, Barry Callebaut-a, BMTS Technology-a, Continental-a, Lianbo-a, kao i brojnih drugih.

Visoka delegacija Kraljevine Esvatini na čelu sa kraljem Msvatijem III boravi u Srbiji, a tokom boravka i susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, potpisani su bilateralni sporazumi dve zemlje.

Kralj Msvati III boravi u zvaničnoj poseti Srbiji do 22. oktobra.

Komentari (0)

Srbija