Politika

Vučević sa Zijade o aktuelnoj situaciji i sve težem položaju Srba na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

11:52

Vučević sa Zijade o aktuelnoj situaciji i sve težem položaju Srba na Kosovu i Metohiji
Vučević sa Zijade o aktuelnoj situaciji i sve težem položaju Srba na Kosovu i Metohiji - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara i šeficom Misije privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Karolin Zijade sa kojom je razgovarao o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Premijer je izrazio zabrinutost zbog aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i jednostranih poteza Prištine koji ne doprinose smirivanju tenzija, već naprotiv otežavaju položaj Srba u južnoj srpskoj pokrajini i vode ka destabilizaciji situacije u celom regionu.

Predsednik Vlade je naglasio da Kurti svakodnevno nastavlja pritisak i teror nad Srbima i da time želi da im poruči da ne mogu da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji. Antisrpska politika je jedini Kurtijev politički program, koji nudi svojim biračima, pred izbore koji su zakazani za februar 2025. godine, u nedostatku ekonomskog i socijalnog programa, dodao je premijer.

Vučević je istakao da je Vlada Srbije istrajna u rešavanju svih izazova i da će ostati posvećena očuvanju mira i stabilnosti u interesu čitavog regiona, kao i da je neophodno izvršiti međunarodni pritisak na Prištinu kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen i kako bi bio zaustavljen teror nad srpskim narodom.

Tanjug video

 

Šefica UNMIK-a Karolin Zijade izrazila je zabrinutost zbog dešavanja koja utiču na ekonomska i socijalna prava Srba i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i naglasila da je bitno da se sva pitanja rešavaju u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Zijade je potvrdila nepokolebljivu posvećenost UNMIK-a poštovanju i zaštiti ljudskih prava, uključujući princip jednakosti i nediskriminacije, što je jedan od stubova okvira ljudskih prava.

Ona je pohvalila i učešće predstavnika Vojske Srbije u mirovnim misijama UN, čime se pokazuje spremnost Srbije da preuzima odgovornost za globalnu bezbednost.

Petković sa Zijade o bezbednosnoj situaciji u AP KiM

I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na KiM (UNMIK) Karolin Zijade, sa kojom je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN, koja je zakazana za 30. oktobar i na kojoj će biti predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a. 

Petković je ukazao na nezamenljivu ulogu Misije UN na AP Kosovu i Metohiji, u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava i izrazio je očekivanja da će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak iz svog mandata i da će biti stvoreni uslovi u kojima napadi na Srbe neće biti mogući, a još manje tolerisani.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

Upozorivši na činjenicu da je bezbednost i sigurnost srpskog naroda na terenu ozbiljno ugrožena, Petković je konstatovao da će predstojeći izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a biti od suštinskog značaja za razumevanje postojeće situacije na KiM i nemogućih uslova života u kojima se nalazi srpski narod u AP KiM, uz sagledavanje svih činjenica i datih okolnosti koje su ka tome dovele, navodi se u saopštenju Kancelarije. 

Istovremeno, Petković je upoznao Zijade sa poslednjim događajima u južnoj srpskoj pokrajini, ukazavši da su jednostrani, protivpravni i eskalatorni potezi Prištine usmereni ka stvaranju nepodnošljivih uslova za život našeg naroda i prete da dovedu do njegovog potpunog progona sa Kosova i Metohije. 

"To pokazuje jasnu nameru Aljbina Kurtija da nasilnim gašenjem srpskih institucija, nasiljem, terorom i svakodnevnim pritiscima uspostavi etnički čisto Kosovo i Metohiju i dovede do njegove potune albanizacije", istakao je Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

On je naveo i da svi problemi sa kojima se naš narod u pokrajini suočava, nedvosmisleno potvrđuju da je Srbima u AP Kosovu i Metohiji neophodno omogućiti što hitnije formiranje Zajednice srpskih opština, kroz koju bi bila obezbeđena kolektivna i individualna prava srpskog naroda, kako je predviđeno Briselskim sporazumom, a što prištinske vlasti odbijaju da sprovedu više od jedanaest godina.

Petković je sagovornici preneo i čvrstu opredeljenost Beograda da sačuva mir i stabilnost u AP Kosovu i Metohiji i u regionu, kao i rešenost da istraje na poštovanju međunarodnih pravila i normi.

"To podrazumeva prevashodno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i dokumenata koji su na snazi i koji se moraju poštovati i primenjivati", zaključio je Petković.

Komentari (0)

Srbija