Politika

Ko izlazi na teren zbog dojave o bombi: Smirenost je neophodna, a oprema ponekad teška 30 kg

Komentari

Autor: RTS

18/10/2024

-

10:03

Ko izlazi na teren zbog dojave o bombi: Smirenost je neophodna, a oprema ponekad teška 30 kg
Euronews Srbija - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Tokom protekle godine, policija je dobila više od 4.800 dojava o bombama. Iako je najveći deo bio lažan, policija je svaki put reagovala, a ako je predmet bio sumnjiv, intervenisala je Četa za protivdiverzionu zaštitu Policijske brigade.

Kada se ne zna da li i od kakve bombe opasnost preti, na teren kreću pripadnici čete za protivdiverzionu zaštitu. Ove godine intervenisali su 29 puta, piše RTS.

Smirenost i procedure su prvi uslovi za početak intervencije, s obzirom na to da su pred njima i improvizovane bombe.

Marko Bogovac, vodnik prve klase policije, navodi da se prilikom izlaska na teren vrše delikatne pripreme, ali da one zavise od stepena rizika.

"Vojnoformacijska sredstva su nam poznata, znamo kako rade i deluju, a sa improvizovanim sredstvima vi nikad ne možete znati o čemu se radi, koliko je opasno i šta je unutra. Nikad ne možemo znati dok ne dođemo na samu intervenciju i ne uradimo naše procedure koje radimo u takvim slučajevima", rekao je Bogovac.

Prvo, uz pomoć posebno dresiranih pasa i specijalne opreme utvrđuje se o čemu je tačno reč. Na koji će način biti neutralisana opasnost, odlučuje isključivo policajac pred kojim stoji bomba.

Što se više puta priđe bombi, rizik od eksplozije je veći

Vodnik prve klase policije Bogovac navodi da postoji osnovna zaštitna oprema.

"Moramo da razmišljamo o tome da građani ne mogu da priđu i da niko ne nastrada. Da ne dođe slučajno do neke eksplozije i detonacije. Moramo i sâm prilazak da umanjimo, da prilazimo što manje puta eksplozivnoj napravi, jer rizik uvek postoji", rekao je Bogovac.

Da bi to bilo moguće, nakon obuke, osnovnih i naprednih kurseva, sledi stalno usavršavanje, dodatna obuka u zemlji i inostranstvu.

Potpukovnik policije i pomoćnik komandanta PJP Policijske brigade Radojko Caran navodi da je uvek prisutan veliki rizik.

"Pored minsko-eksplozivnih sredstava, kod preventivnih pregleda u vezi sa javnim događajima i skupovima postupaju jedini u MUP-u u slučaju improvizovanih sredstava, odnosno postavljenih bombi ispod vozila ili u objektu", objasnio je Caran.

Pripadnici čete za protivdiverzionu zaštitu Policijske brigade obučeni su i da prepoznaju napravu, vrstu eksploziva, kakvi upaljači su upotrebljeni, koliko eksploziva i kako se aktivira naprava.

Da bi postali deo jedinice, policajci prolaze posebnu selekciju i posebne psihofizičke testove. Potrebno je da budu spremni i da nose odelo teško oko 30 kilograma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija