Politika

Žigmanov se sastao sa delegacijom Kine: Razgovarali o nacionalnim manjinama i problemima građana na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

19:28

Žigmanov se sastao sa delegacijom Kine: Razgovarali o nacionalnim manjinama i problemima građana na KiM
Žigmanov se sastao sa delegacijom Kine: Razgovarali o nacionalnim manjinama i problemima građana na KiM - Copyright TANJUG/MLJMPDD

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarao je danas sa članovima delegacije Odbora za etnička i verska pitanja Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije o politikama koje dve države razvijaju prema nacionalnim manjinama.

Žigmanov je sagovornicima predočio da na AP Kosovo i Metohija imamo visok stepen kršenja osnovnih ljudskih prava prema srpskom i drugom nealbanskom stanovništvu i da Srbija čini sve da, kroz napore u međunarodnoj zajednici, fokus usmeri ka tom neodrživom stanju.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, Žigmanov je na sastanku predstavio ključna načela na kojima se zasniva politika Srbije prema nacionalnim manjinama, za koje je rekao da se baziraju na politici pozitivnog priznanja i pozitivnog vrednovanja etničkih i verskih razlika.

"Politike se baziraju na stavu da su nacionalne manjine bogatstvo, a ne opasnost, rizik ili pretnja. U osnovi te politike je humanizam prema kojem je vrednost svakog čoveka neprikosnovena", naveo je on.

Dodao je da je Srbija država svih građana i da nastoji da se u njoj ostvaruju jednakost i ravnopravnost bez obzira na versku ili etničku pripadnost, te vodi politiku jednakih šansi za sve građane i politiku nulte tolerancije na diskriminaciju.

Ministar je delegaciji Kine predstavio na koji način nacionalne manjine u Srbiji ostvaruju svoja prava garantovana međunarodnim konvencijama i nacionalnim zakonodavstvom, navodeći da se prema manjinama, koje su heterogene i različite u broju, teritorijalnoj disperziji, razvijenosti infrastrukture ili statusu - grade i specifične politike koje teže zadovoljenju njihovih potreba.

Šef kineske delegacije Jang Sjaobo je rekao da Kina podržava stavove Srbije po tom pitanju i da ta država snažno stoji iza Srbije u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta na AP Kosovu i Metohiji.

Jang Sjaobo je predstavio osnovna načela politike Kine prema nacionalnim manjinama koje čine 8,5 odsto ukupnog stanovništva.

"Neke od nacionalnih manjina u Kini broje i više od deset miliona pripadnika", rekao je on i dodao da su jednakost svih, saradnja među etničkim zajednicama, autonomno upravljanje, gradnja prosperiteta za sve članove društva, kao i politika izgradnje zajedništva svih koji žive u Kini, glavni principi na kojima se bazira politika Kine prema nacionalnim manjinama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija