Društvo

Ministar Žigmanov razgovarao sa Tolkačem: U Srbiji živi blizu 4.000 pripadnika ukrajinske nacionalne manjine

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

18:22

Ministar Žigmanov razgovarao sa Tolkačem: U Srbiji živi blizu 4.000 pripadnika ukrajinske nacionalne manjine
Ministar Žigmanov razgovarao sa Tolkačem: U Srbiji živi blizu 4.000 pripadnika ukrajinske nacionalne manjine - Copyright Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je danas, u razgovoru sa ambasadorom Ukrajine Volodimirom Tolkačem, da u Srbiji živi blizu 4.000 pripadnika ukrajinske nacionalne manjine i podsetio da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine izrazivši žaljenj zbog gubitka života u ratu koji se vodi.

Ministar je naglasio da Srbija, pripadnicima nacionalnih manjina, garantuje prava ratifikovanim međunarodnim dokumentima, Ustavom i zakonima Srbije i da je na taj način, kako je objasnio, ustanovljen institucionalni okvir za ostvarivanje prava s ciljem očuvanja nacionalnog identiteta kroz sistem obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe jezika i pisma. saopšteno je iz ministarstva.

Dodao je da Srbija neguje humanističke i demokratske vrednosti i uvažava jednakost, potrebe i interese nacionalnih manjina.

Žigmanov je istakao da svaka nacionalna manjina ima svoje posebnosti, kad je reč o broju, razvijenoj infrastrukturi, teritorijalnoj rasprostranjenosti, kao i različite potrebe i dodao da se u skladu sa tim i grade politike.

Srbija, kako je objasnio, nastoji da stvori pretpostavke za očuvanje identiteta ukrajinske nacionalne manjine, od obezbeđivanja finansijskih sredstava za funkcionisanje samoupravnog tela, Nacionalnog saveta, do prostora u medijima u kojima se može čuti ukrajinski jezik i u obrazovnom sistemu.

Ambasador Tolkač je poručio je da je ukrajinska zajednica u Srbiji zadovoljni načinom na koji su zaštićena njihova prava, kao i saradnjom sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

On je dodao da Ukrajina i Srbija imaju dosta sličnosti, kad je reč istoriji, višenacionalnom sastavu, kao i evrointegracijskom procesu i naveo da će Ukrajina nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Ministarstvo je prihvatilo da bude domaćinom studijske posete delegacije Ukrajine kojoj bi bili predstavljeni normativni okvir, institucionalna rešenja i praktični primeri zaštite prava nacionalnih manjina u Srbiji s ciljem unapređenja društvenog položaja nacionalnih manjina u ovoj prijateljskoj državi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija