Politika

Brnabić: Opozicija poziva na rat na ulicama Srbije, to neće biti dozvoljeno

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

15:32

Brnabić: Opozicija poziva na rat na ulicama Srbije, to neće biti dozvoljeno
Brnabić: Opozicija poziva na rat na ulicama Srbije, to neće biti dozvoljeno - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić pozvala je danas poslanika DS Srđana Milivojevića da se uzdrži od poziva na nasilje i da prestane da neistinama plaši građane, jer je Srbija demokratska država jakih institucija.

Ona je Milivojevićevu izjavu da velike kompanije, kada dolaze u neke države, sa sobom dovode naoružane plaćenike i da je tamo gde je bila prisutna kompanija Rio Tinto, kao što je Papua Nova Gvineja, došlo do njenog odlaska posle krvavog građanskog rata i 20.000 mrtvih, ocenila kao znak nervnog rastrojstva koje je, kako je naglasila, neuobičajeno čak i za njega.

Brnabić je za TV Pink navela "da veruje da je Milivojevićevo nervno rastrojstvo posledica i neuspeha sednice Skupštine o litijumu", koju su poslanici opozicije zahtevali.

Prema njenim rečima, sednica nije prošla onako kako su se oni nadali, što se vidi iz činjenice da, nakon četiri dana rasprave, nisu uspeli da prikupe dovoljno glasova, uključujući ni glasove onih koji su potpisali predlog Zakona.

"Pretpostavljam da je ovo potvrda da smo se argumentovano i uspešno borili u Narodnoj skupštini ili da Demokratska stranka više nije u stanju da okupi dovoljno ljudi, čak ni za kvorum za Glavni odbor svoje stranke", rekla je  Brnabić, dodajući da to mogu biti posledice oba navedena razloga.

Bez obzira na uzroke, Brnabić je naglasila da su to problemi Milivojevića i njegove stranke.

Ona je ponovila poziv poslaniku da se uzdrži od poziva na nasilje na ulicama Srbije i da prestane sa širenjem lažnih informacija koje plaše građane.

"U ovoj državi će se odluke donositi na izborima. Pozivam ga da ne širi laži o bilo kakvim paravojnim formacijama. Srbija je ozbiljna i demokratska država sa Ustavom, zakonima i jakim institucijama, uključujući Narodnu skupštinu Republike Srbije“, navela je Brnabić.

Ona je ponovila da će se o budućnosti projekta litijuma odlučivati kroz institucionalne procese i studije uticaja na životnu sredinu, napominjući da je ta odluka udaljena najmanje dve godine.

"Zašto sada poziv na, kako neki mediji kažu, 'litijumski rat' na ulicama? Zašto pozivi na proteste, blokade i maltretiranje građana kada smo najmanje dve godine udaljeni od bilo kakve odluke o projektu litijuma?“, pitala je Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija