Politika

EU odobrila Reformsku agendu Srbije: Prvih 112 miliona evra mogu da se "povuku" do kraja godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2024

-

19:34

EU odobrila Reformsku agendu Srbije: Prvih 112 miliona evra mogu da se "povuku" do kraja godine
EU odobrila Reformsku agendu Srbije: Prvih 112 miliona evra mogu da se "povuku" do kraja godine - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje članice Evropske unije odobrile su Reformsku agendu Srbije, što je bio uslov za pristup prvom novcu u okviru Evropskog plana rasta za Zapadni Balkan, saopšteno je iz mađarskog predsedavanja Savetu EU. 

Prethodno je agendu odobrila i Evropska komisija, što sada znači da nema više prepreka na putu da Srbija do kraja godine “povuče” prvih 112 miliona evra.

Pored Srbije, države EU odobrile su reformske agende i ostalih država i regiona, osim Bosne i Hercegovine, čija se finalna verzija agende još uvek čeka.

“Reformske agende Albanije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije odobrene su u okviru novog Fonda za reformu i rast u iznosu od 6 milijardi evra. Ovo otvara put za početak predfinansiranja tokom mađarskog predsedavanja. Podrška integraciji Zapadnog Balkana ostaje ključni prioritet”, saopštilo je mađarsko predsedavanje Savetu EU na Tviteru. 

Plan rasta EU za Zapadni Balkan predviđa šest milijardi evra, dve milijarde direktne pomoći i četiri milijarde u kreditima, za Srbiju, Albaniju, Kosovo, Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Kako je najavljeno posle sastanka predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen sa liderima sa Zapadnog Balkana krajem septembra u Briselu, prvi novac iz Evropskog plana rasta trebalo bi da stigne do kraja godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je rekao da prva tranša uključuje 32 miliona evra “na poklon” i 80 miliona evra zajma. Prema nejgovim rečima, to veoma povoljan kredit sa kamatnom stopom od 0,2 odsto i periodom otplate od 40 godina.

Svi partneri sa Zapadnog Balkana imali su obavezu da predaju Briselu reformske agende, predviđene Planom rasta za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiji, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine. Isplata sredstava zavisi od uspešne primene reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Komentari (0)

Srbija