Politika

Nemanjićko-plava ili socijalno crvena: Ima li promena boje autobusa javnog prevoza realnu osnovu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2024

-

19:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Aleksandar Šapić obavestio je javnost da je grad doneo odluku da sva vozila gradskog prevoza, ona koja su mlađa od dve godine, budu ofarbana u plavu boju.

Tu boju Aleksandar Šapić naziva beogradsko-plavom bojom, nemanjićko-plavom bojom, vizantijsko-plavom, koja se, kaže, simbolički vezuje za Beograd i beogradske reke i dodaje da je mnogo bolja od dosadašnje, kako se izrazio, soc-crvene, koja ga je podsećala na kioske sa viršlama. 

Za tu odluku o promeni boja gradskog prevoza, Aleksandar Šapić kaže da bi trebalo da dovede do toga da u narednih godinu i po dana, do dve, praktično svi autobusi i sva vozila gradskog prevoza budu u toj plavoj boji.

Ova odluka doneta je otprilike devet godina nakon što je vlast Srpske napredne stranke 2015. godine promenila boju gradskog prevoza iz žute u crveno i to na osnovu blic ankete koja je kratko vreme bila postavljena na sajtu Direkcije za javni prevoz.

Kao što je to i očekivano ovakva odluka, koju je saopštio Aleksandar Šapić, izazvala je brojne reakcije, pre svega na društvenim mrežama i najveći broj njih su ili ozbiljne ili šaljive kritike na račun te promene boje.

Tako se na društvenim mrežama podseća i da je boja NATO pakta plava kao i boja Evropske unije. Ima i onih malo ozbiljnih kritika koje podsećaju da su takozvane nemanjićke boje ne samo crvena, već i žuta, ali i da su ti soc-crveni kiosci o kojima govori Aleksandar Šapić, kiosci koji su bili izlagani u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Od ozbiljnih kritika na račun ove odluke, Centar za lokalnu samoupravu ukazuje da je to bespotrebno trošenje novca, izvlačenje novca iz gradskog budžeta. Procenjuju da bi za farbanje autobusa koji su mlađi od dve godine u ovom trenutku bilo verovatno potrošeno oko 700 hiljada evra, a tu procenu otprilike iznose i četiri sindikata zaposlenih u gradskom saobraćajnom preduzeću.

Kritikom, ali diskretno, možda se može nazvati i post stranačkog kolege Aleksandra Šapića, Gorana Vesića, koji je na društvenoj mreži "X" postavio zastavu iz doba Nemanjića, napisavši da je obrazovanje važno i poručio: "Budimo dostojni naših slavnih predaka".

Manje diskretna i više direktna je kritika koalicionog partnera i članice Socijalističke partije Srbije, funkcionerke Ane Grozdanović, koja se pita ima li gradonačelnik Šapić pametnija posla, pita se zašto mu smeta crvena boja, podseća i na njegovu nedavnu inicijativu za izmeštanje groba Josipa Broza Tita iz Beograda i pita se da li će se svi problemi naroda rešiti farbanjem.

Inače, pre samo nekoliko dana Aleksandar Šapić je najavio i da će svi natpisi na Beogradskoj autobuskoj stanici (BAS) biti ispisani ćirilicom i na engleskom jeziku, podsećajući da je zvanično pismo u našoj zemlji ćirilica i da je uprava BAS-a bez ikakve konsultacije sve ispisala na latinici.

Zaista, nakon ove izjave Aleksandara Šapića na BAS-u svi natpisi su na ćirilici i na engleskom jeziku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija