Politika

Đurić sa Kasanofom o bilateralnim odnosima i položaju Srba na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2024

-

17:25

Đurić sa Kasanofom o bilateralnim odnosima i položaju Srba na KiM
Đurić sa Kasanofom o bilateralnim odnosima i položaju Srba na KiM - Copyright Tanjug/MSP

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić je na sastanku sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Aleksandrom Kasanofom izrazio zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga na visokom nivou i ponovio posvećenost Srbije unapređenju bilateralnih odnosa sa SAD u svim oblastima.

Tanjug/MSP

 

Osvrćući se na nedavno potpisivanje Sporazuma o strateškoj saradnji u energetskom sektoru u Srbiji, Đurić je ocenio da se njime nagoveštava nova era strateške saradnje Srbije i SAD i izrazio nadu da će ovaj dokument biti dodatni korak ka otvaranju strateškog dijaloga.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Đurić je preneo ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće ugroženosti bezbednosti i opstanka Srba na AP Kosovo i Metohija.

Kontinuirani pritisci, prinude i nepodnošljivi životni uslovi kojima je naš narod u pokrajini izložen posledica su jednostranih, provokativnih i nasilnih poteza privremenih prištinskih institucija, istakao je Đurić.

Tanjug/MSP

 

On je ponovio da Beograd ostaje posvećen miru i nastavku dijaloga sa Prištinom, ali i apostrofirao neophodnost implementacije svih postignutih dogovora, prvenstveno konačno formiranje Zajednice srpskih opština, kao obaveze koja je, pre više od decenije, preuzeta Briselskim sporazumom.  

Po pitanju napretka Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, Đurić je preneo zahvalnost za američku podršku ostvarivanju tog našeg spoljnopolitičkog prioriteta i informisao Kasanofa o brojnim preduzetim koracima na tom planu. 

Tanjug/MSP

 

Među njima je posebno izdvojio Reformsku agendu, koju je Vlada Srbije nedavno usvojila sa ciljem ubrzanja sprovođenja svih pokrenutih reformi - političkih, pravnih, sudskih, ekonomskih i drugih - do 2027. godine. 

Đurić je naglasio i da Srbija ostaje snažno  posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskoj politici kojom se promoviše „pozitivna agenda" orijentisana ka budućnosti, sa težištem na razvijanju ekonomske i svih drugih vidova uzajamno korisne saradnje.

Kada je reč o bilateralnim ekonomskim odnosima, Đurić je izrazio zadovoljstvo i intenziviranim razvojem saradnje koju, kako je naveo, karakterišu sve veći priliv investicija američkih kompanija i rastuća trgovinska razmena robe i usluga, navedeno je u saopštenju.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija