Politika

Ambasada Izraela obeležila godišnjicu napada Hamasa: Zahvalnost Srbiji na podršci koja predstavlja svetionik nade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2024

-

21:51

Ambasada Izraela obeležila godišnjicu napada Hamasa: Zahvalnost Srbiji na podršci koja predstavlja svetionik nade
Ambasada Izraela obeležila godišnjicu napada Hamasa: Zahvalnost Srbiji na podršci koja predstavlja svetionik nade - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka Izraela u Beogradu Avivit Bar-llan zahvalila je danas, na obeležavanju godišnjice napada palestinskog Hamasa na teritoriju te zemlje, Vladi Srbije i srpskom narodu na "nedvosmislenoj podršci koja predstavlja svetionik nade".

Skup je počeo minutom ćutanja. Ambasadorka je naglasila da je 7. oktobar dan koji će zauvek ostati u kolektivnom sećanju svih ljudi.

"Izrael se ne bori samo za sopstvenu bezbednost već i za stabilnost regiona i šire", naglasila je ona i pozvala sve prijatelje Izraela da osude agresiju Irana i podrže Izrael u naporima da zaštiti svoje građane i otkloni pretnju Hezbolaha.

Bar-Ilan je ocenila da su veze Srbije i Izraela jake i utemeljene na zajedničkim vrednostima.

"Naše prijateljstvo se potvrđuje u ovim izazovnim vremenima", dodala je ona.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Navela je da se "tog tragičnog jutra", dok su porodice širom Izraela proslavljale jevrejski praznik Simhat Tora, dogodio teroristički napad i da je više od 4.000 raketa ispaljeno na izraelske gradove. 

"Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi. Čitave porodice su masakrirane, životi nestali u trenu. Obim nasilja, njegova surovost, ostavili su duboke ožiljke ne samo na Izraelu, već i na svima onima koji se zalažu za humaniji svet", rekla je ambasadorka. 

Podsetila je da je među ubijenima bilo i 38 dece, više od 400 žena. 

"Na muzičkom festivalu Nova 364 ljudi je mučeno, unakaženo, silovano i na najsuroviji način ubijeno", rekla je ona i naglasila da se tada proslava života pretvorila u nepojmljivi užas. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Podsetila da je među njima bio i Alon Ohel, mladi, talentovani 23-godišnji izraelsko-srpski muzičar koji je kidnapovan sa festivala. 

"Njegova priča, kao i priča onih koji su preživeli, podsetnik su kolika je cena ove tragedije", rekla je Bar-llan i podsetila da je 101 talac, uključujući žene i decu, još u zarobljeništvu Hamasa, otrgnut od svojih voljenih.

"Ovim su prekršena osnovna ljudska prava", rekla je ona i pozivala na njihovo momentalno oslobađanje. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Porodici Alona Ohela, koja je prisustvovala  obeležavanju godišnjice napada na Izrael, poručila je da su srca svih sa njima i da borba za njegovu slobodu i slobodu ostalih zarobljenih talaca nikada neće prestati

"Danas se sećamo i Mora, unuka Novosadanina Dušana Mihaleka, koji je medu ubijenima na festivalu Nova. Njegova smrt predstavlja duboku ranu za izraelsku i srpsku jevrejsku zajednicu. Neka sećanje na njega bude blagoslov", kazala je Avivit Bar-lan.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Podsetila je da Izrael od 7.oktobra, Izrael trpi napade na više frontova, od strane Hezbolaha i drugih iranskih saveznika, koji neprekidno ciljaju izraelske civile.

"Pre samo nekoliko dana, uoči Roš Hašane, Iran je pokrenuo direktan napad bez presedana na Izrael, ispalivši 181 balističku raketu na naseljena mesta, čime je izazvao novu eskalaciju koja bi mogla dovesti do regionalnog sukoba", kazala je ona.

Naglasila je da, dok se sećamo tragično izgubljenih života 7. oktobra, "ostajemo posvećeni borbi protiv terora, odlučni da se takvi užasi više nikada ne ponove, neumorno se boreći za bezbed povratak kući svakog taoca".

Đurić: Borba će trajati dok se Alon ne vrati i ne zasvira klavir u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić je naglasio da Srbija stoji uz Izrael "ne samo na dan kad se sećamo ovog užasnog terorističkog napada, već svaki dan".

Đurić, koji je u daljim rodbinskim vezama sa kidnapovanim Alonom Ohelom naglasio je da danas nije dan za sećanje na Alona, već dan nade i borbe da se ne samo on već i svi zatočeni vrste kućama. 

"Srbija stoji u ovim teškim danima sa ljudima Izraela ne samo danas kad se sećamo ovog užasavajućeg terorističkog napada već svaki dan", rekao je Đurić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Naglasio je da će borba trajati dok se Alon ne vrati i ne zasvira klavir u Beogradu.

U znak sećanja ne tragičan događaj ambasada je prikazala dokumentarni film Supernova, snažno svedočenje o tom strašnom danu. 

Film prikazuje iskustva preživelih, kao i onih koju su prvi došli da pomognu povređenima na muzičkom festivalu, gde je toliko mladih života ugašeno. 
 

Komentari (0)

Srbija