Politika

Brnabić sa Kasanofom o uspostavljanju Strateškog dijaloga između Srbije i SAD

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2024

-

12:46

Brnabić sa Kasanofom o uspostavljanju Strateškog dijaloga između Srbije i SAD
Brnabić sa Kasanofom o uspostavljanju Strateškog dijaloga između Srbije i SAD - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić sastala se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Aleksandrom Sašom Kasanofom sa kojim je razgovarala, između ostalog, i o mogućnosti uspostavljanja Strateškog dijaloga između Srbije i SAD, kao i o značaju produbljivanja parlamentarne saradnje sa Kongresom SAD.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga i naglasila značaj daljeg unapređenja saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, a istakla je i važnost organizovanja uzajamnih poseta najviših zvaničnika kako bi se osnažili bilateralni odnosi i potvrdila posvećenost Srbije očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Na sastanku je bilo reči o zajedničkim projektima, posebno u energetskom sektoru, navodi se u saopštenju pres službe Narodne Skupštine i dodaje da će potpisani Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike doprineti energetskoj sigurnosti i održivom razvoju, omogućavajući nove inicijative i investicije u budućnosti.

Posebna pažnja tokom sastanka posvećena je implementaciji preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u cilju unapređenja izbornih procesa i jačanja demokratije u Srbiji. Brnabić je istakla da u potpunosti razume značaj nastavka rada i tesne saradnje sa ODIHR-om kako bi se postigao zajednički cilj, a to je još bolji, transparentniji i efikasniji izborni proces u Republici Srbiji.

Ona je dodatno podvukla da reforme ostaju ključni prioritet Srbije, s posebnim fokusom na vladavinu prava, što je od suštinskog značaja za evropski put zemlje.

"Članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateško opredeljenje i jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva", rekla je ona.

Obe strane su potvrdile posvećenost nastavku saradnje na visokom nivou, uz intenziviranje zajedničkih napora na jačanju političkog i ekonomskog partnerstva, što će doprineti dugoročnom razvoju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija