Politika

Zamenik direktora Geološkog zavoda: Apsurdno zabraniti istraživanje i eksploataciju bilo koje sirovine

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2024

-

15:03

Zamenik direktora Geološkog zavoda: Apsurdno zabraniti istraživanje i eksploataciju bilo koje sirovine
Zamenik direktora Geološkog zavoda: Apsurdno zabraniti istraživanje i eksploataciju bilo koje sirovine - Copyright Printskrin/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović ocenio je danas da je apsurdno u državi koja teži evropskim integracijama i uključivanje u sve savremene ekonomske tokove zabraniti istraživanje, eksploataciju i preradu bilo koje sirovine, pa i bora i litijuma.

On je povodom predloga opozicije da se izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima zabrani iskopavanje, istraživanje i prerada litijuma i bora rekao da to treba da bude pitanje struke.

"Predložiti zakon da se trajno zakonom zabranjuje istraživanje i eksploatacija je stvarno... nemam neki poseban komentar", rekao je Mijatović za Tanjug.

Naglasio je da bi ta zabrana predstavljala, kako je rekao, "anti-evropski i anti-civilizacijski čin".

"To je jedan najobični inženjerski posao. Ništa spektakularno, ništa što već nije viđeno, što već nije urađeno u svetu na mnogim mestima", istakao je Mijatović.

On je dodao da su rizici o kojima su nestručni govorili neutemeljene tvrdnje i netačne informacije.

"Sve što se moglo čuti od takozvanih ekoloških pokreta i aktivista su netačnosti i proizvoljnosti", naglasio je Mijatović.

On je istakao da rudarstvo nosi rizike koji se mogu desiti ako se ceo projekat nestručno vodi.

"Sve te nepravilnosti i rizici se mogu svesti na najmanju moguću meru primenom svih savremenih metoda u eksploataciji i korišćenjem savremene opreme, savremenih tehnoloških rešenja i uz jedan permanentan monitoring", naglasio je Mijatović.

Dodao je da se cela operacija eksploatacije i prerade litijuma može kontrolisano izvoditi bez opasnosti po životnu sredinu.

"Rizici uvek postoje kad je u pitanju rudarstvo i ne samo rudarstvo već i mnoge druge delatnosti, kad su u pitanju hemijska industrija i petrohemijska industrija i saobraćaj, znači rizici svuda postoje, samo se mi trudimo da te rizike smanjimo na najmanju moguću meru", zaključio je Mijatović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija