Politika

Hičikumba: Pozivamo investitore iz Nemačke i Srbije, želimo da povećamo proizvodnju energije

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2024

-

11:18

Hičikumba: Pozivamo investitore iz Nemačke i Srbije, želimo da povećamo proizvodnju energije
Hičikumba: Pozivamo investitore iz Nemačke i Srbije, želimo da povećamo proizvodnju energije - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Pozivamo investitore iz Nemačke i Srbije da dođu u Zambiju i postave objekte koji će nam pomoći da povećamo proizvodnju električne energije, izjavio je danas stalni sekretar u Ministarstvu privrede, trgovine i industrije Republike Zambije Krusivia Hičikumba na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama" koja se održava u Hamburgu.

Panel je svojim izlaganjem otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Hičikumba je naveo da je trenutna proizvodnja struje u Zambiji svedena na manje od jedne trećine onoga što je ova zemlja u stanju da proizvede.

Prema njegovim rečima, Zambija želi da učestvuje u energetskoj tranziciji i zajedno sa Demokratskom Republikom Kongo je u martu 2022. potpisala sporazum o uspostavljanju posebnih ekonomskih zona za proizvodnju prekursora baterija za električna vozila i baterija za EV uz podršku Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Afriku i Afričke izvozno-uvozne banke.

On je skrenuo pažnju i da Zambija ima značajne rezerve nikla koji je takođe neophodan za energetsku tranziciju.

Zambija ima priliku da efikasno iskoristi svoje strateške mineralne resurse baterije i prekine začarani krug koji proizilazi iz prekomerne zavisnosti od izvoza prirodnih resursa stvaranjem veće vrednosti, jačanjem proizvodnih kapaciteta i povećanjem izvoza, istakao je Hičikumba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija