Politika

Vučić: Očekujem u narednih 48 sati žestok odgovor Izraela, sukob utiče na cenu nafte

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2024

-

22:41

Vučić: Očekujem u narednih 48 sati žestok odgovor Izraela, sukob utiče na cenu nafte
Vučić: Očekujem u narednih 48 sati žestok odgovor Izraela, sukob utiče na cenu nafte - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da u narendih 48 sati očekuje žestok odgovor Izraela, to jest napad na iranska postrojenja, kao i da taj sukob već ima uticaja na cenu nafte u svetu.

"Očekujem u narednih 48 sati žestok odgovor Izraela, ako je odgovor kako god hoćete i napad na iranska postrojenja, ne samo libanska, upravo da bi pokazali da 7. oktobar više ne sme i ne može nikad da se ponovi", rekao je Vučić na TV Pink. 

Kaže da se taj sukob već odražava na cenu nafte i da naša zemlja mora o tome da brine.

"Zato što povećana cena nafte neće u skorije vreme, ali u nekom dužem vremenskom periodu svakako hoće značiti i promenu nekih drugih cena. Govorim o celom setu. A sad, da li Amerikanci smeju da dozvole to? Ja mislim da ne, pred izbore. Jer to je onako Trampu keca iz rukava", rekao je Vučić.

Govoreći o napadu Izraela na Liban, Vučić je ocenio da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu video da su mu se naglo otvorile karte da to uradi.

"Zato što je iz Libana došlo više napada na sever Izraela koji su njemu dali priliku da Amerikancima stvari predoči na drugačiji način. U samim Sjedinjenim državama imate podelu, imate duboku administraciju Stejt departmenta koja je uglavnom na palestinskoj strani i pripada demokratskom establišmentu i koja želi da se zaustavi Netanjahu i Izrael. Ali imate Belu kuću, koja je i danas veoma snažno uz Netanjahua i koja će uvek biti uz Izrael i biti dominantnija", rekao je Vučić.

On je dodao da Netanjahuova odluka nema veze sa predstojećim izborima u SAD, već, kako smatra, Netanjahu je ugledao svoju istorijsku priliku da reši sve izraelske teritorijalne i druge probleme, jer Netanjahu ne može znati kakva će situacija u narednih deset godina biti u SAD i ko će tad biti na vlasti.

"Ja mislim da je to njegov motiv. Da li se to svima sviđa? Naravno da se ne sviđa. Iran ima drugačiji motiv, Iran se postavlja kao zaštitnik sveukopnog muslimanskog stanovništva, jer svi drugi će da daju jake izjave, na kraju jedino će oni koji su uz Iran da se stvarno suprostave Izraelu. Neće to da rade neke druge islamske zemlje, koje mogu da budu jednako velike koliko Iran. Jedini ko ima hrabrost i da to uradi, to je Iran. Vrlo komplikovana i teška situacija. Prijatelji su nam i jedni i drugi. Nadamo se da će se to zaustaviti", rekao je Vučić.

"Mislim da rat u Ukrajini više nikome ne odgovara"

Ocenio je da će situacija u Ukrajini ići u sve težem smeru za zapad ukoliko, ukoliko se razvije sukob na Bliskom istoku, jer će ulaganja zapad za Bliski istok biti, po njegovo mišljenju, desetostruko veća, da bi se Izrael sačuvao i odbranio, što bi Rusima omogućilo lakši prodor. 

Vučić je ocenio i da bi rat u Ukrajini bio završen u slučaju pobede kandidata republikanaca Donalda Trampa na predstojećim američkim predsedničkim izborima, a dodao je da veruje da bi i kandidat demokrata, Kamala Haris, morala nešto da uradi da zaustavi taj rat ukoliko pobedi. 

"Ma kako to blesavo zvučalo, mislim da rat u Ukrajini više nikome ne odgovara na svetu, baš nikome", rekao je Vučić.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina će imati tešku situaciju sa strujom sledeće zime i kako je naveo, svi viškovi električne energije Rumunije, Moldavije, baltičkih republika, Poljske će ići za Ukrajinu, što će povećati cenu struje.

"Srećom, B3 kompleks u termoelektrani Kostolac je počeo da nam radi, ostaju još tri nedelje nekih provera i to će nam pomoći da preživimo, ali mnogo problema ima...ratovi moraju da se završavaju", rekao je Vučić.

Dodao je da se plaši raspirivanja velikih sukoba i da brine o svojoj zemlji i onome što će Srbiji da se dogodi u tim slučajevima.

"Mali je broj ljudi svetskih državnika, koji danas žele da sagledaju stvarnu istinu. Vidim da se u Evropi stvari polako menjaju, što pre se promene, biće bolje. Da razumeju šta je realnost, šta je racionalan pristup, šta je ozbiljan i odgovoran pristup. Ali da li će to biti dovoljno, plašim se da ne. Nadam se samo da ovo na Bliskom istoku neće da eskalira do kraja", zaključio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija