Politika

Vučić: Investicioni kreditni rejting dokaz da su finansije Srbije sigurne i stabilne, to je signal za ceo svet

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet, Tanjug

06/10/2024

-

21:15

Vučić: Investicioni kreditni rejting dokaz da su finansije Srbije sigurne i stabilne, to je signal za ceo svet
Vučić: Investicioni kreditni rejting dokaz da su finansije Srbije sigurne i stabilne, to je signal za ceo svet - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je to, što je Srbija prvi put u istoriji dobila investicioni kreditni rejting od agencije S&P, izuzetno dobra vest za građane.

"Toliko dobra vest da ovi koji iščekuju loše vesti za našu zemlju su je potpuno prećutali. Mogli ste da vidite u našem okruženju jedno neverovatno glasno ćutanje", rekao je rekao je Aleksandar Vučić za TV Pink.

Naveo je da je Srbija jedina zemlja kandidat za EU koja ima takav kreditni rejting, ukazujući da ga je Turska nekad imala, ali da ga je u međuvremenu izgubila.  

"Prema tome smo se izjednačili sa Rumunijom i Mađarskom, što je za nas u ovakvim uslovima gotovo neverovatno, posebno imajući u vidu činjenicu šta smo sve prošli", naveo je.

Poručio je i da je to jasna poruka mladima da ostanu u svojoj zemlji i da veruju u nju, i da ozbiljnim radom mogu mnogo toga da postignu. Kaže da to znači da novac na tržištu kapitala za Srbiju postaje jeftiniji i da postajemo privlačnija zemlja za investitore.

"Želje" ministara biće skresane za 3,5 milijardi evra"

Vučić je izjavio da će u cilju očuvanja stabilnosti javnih finansija biti smanjene "želje" ministara u vladi za ukupno 3,5 milijardi evra.

"Ja ću vam samo navesti jedan primer. Kada vodite tako jasnu i dobru fiskalnu politiku, danas smo imali, da bismo sačuvali ovakvu stabilnost javnih finansija, dug i težak razgovor ministar finansija i Miloš Vučević i ja i pošto oni nisu mogli da se odluče, morao sam da im pomognem da skinemo 3,5 milijardi evra želje i čestitke naših ministara, zato što bi to uništilo zemlju", rekao je Vučić.

Ukazao je i da neke kompanije, na primer iz Japana, neće da uzmu u razmatranje opciju ulaganja u zemlju koja nema investicioni kreditni rejting.

"Ovo je dokaz da su finansije sigurne i stabilne i da sa sigurnošču možete da ulažete u zemlju", poručio je i dodao da će sad biti povoljnije zaduživanje i za državu i za kompanije.

Kako je rekao, to je signal za eo svet u kakvoj se situaicji Srbija nalazi i "značka da igramo Ligu šampiona, prvu ligu". Aleksandar Vučić je rekao da će Srbija mroati mnogo da radi da poboljša kreditni rejting unutar prve lige.

"Dramatično bolji životni standard"

Predsednik je rekao da lekar specijalista bez dežurstva danas ima platu 160.000 dinara, medicinska sestra 86.600, a "običan" vojnik 82.000 dinara osnovnu platu.

Dodao je da nisu mogli da odgovore na sve zahteve za povećanjem plata u proteklih 10 godina, ali da bez toga Srbija sada ne bi imala investicioni rejting.

Kako je rekao, kumulativna inflacija od 2012. je 82 odsto, a rast plata oko 120 odsto, dok je životni standard veći za 40 do 60 odsto i sada je "dramatično bolji".

Govoreći o navodima da država ima novac, ali da ne želi da ga da prosveti, Vučić je rekao da je "najbolje da im dobro žele oni koji su ih držali na plati od 43.000", kao i da je politika ušla u sve, pa i u poljoprivredu.

"Da će neko sada zato što demonstrira da postigne nešto, neće. Dogovor se postiže dijalogom", poručio je Vučić.

On je rekao da je vlast pogrešila kada je prosvetnim radnicima obećala nešto što ne može da ispuni i dodao da će to obećanje biti ispunjeno u roku od godinu dana.

Na komentar bivšeg guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića da kreditni rejting ništa ne mora da znači, on je rekao da je u vreme Šoškića Srbija otišla korak unazad.

Vučić je istakao da Srbija ima stabilan i siguran kurs dinara i da se on 12 godina nije promenio. 

"Javni dug ne predstavlja problem za Srbiju"

Ocenio je da  javni dug ne predstavlja problem za Srbiju i naveo da stopa javnog duga iznosi 46,4 odsto u odnosu na BDP, što znači, po njegovim rečima, da ta stopa nije bila niža u poslednjih godina.

"Nikada nam niže nije bio javni dug u poslednjih, ne znam koliko godina, imajući u vidu snagu naše ekonomije. Dakle, mi ne uništavamo budućnost ljudi. I sad, ono što je važno, to je da moramo da držimo to pod kontrolom, na svaki mogući način. I mislim da ćemo to uspeti", rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je zadovoljan što je Srbija dobila investicioni kreditni rejting baš 5. oktobra, na 24. godišnjicu petooktobarskih promena.

"Petog oktobra, uz jednu pozitivnu stvar koja se dogodila, to je da se Srbija otvorila prema svetu, došlo je desetine negativnih, užasnih stvari", rekao je Vučić.

Dodao je da su političari koji su izveli petooktobarske promene doneli Srbiji "potpunu nacionalnu, državnu i ekonomsku propast".

"Radiće se brza pruga i do Šida"

Vučić je izjavio da će se raditi brza pruga do Šida, kako bi se železnica u Srbiji spojila sa Hrvatskom i Slovenijom.

Rekao je da je Srbija ranije nudila Hrvatskoj da se radi brza pruga, ali da oni tada nisu bili zainteresovani, a da su od pre godinu dana ili šest meseci zainteresovani.

"Naš glavni put će biti preko Budimpešte do Beča, a napravićemo brzu prugu do Šida da se spajamo sa Hrvatskom i Slovenijom", rekao je Vučić i istakao da je to važno za privredu.

Ponovio je da će do 24. novembra biti puštena i završena brza pruga od Novog Sada do Subotice i da je to važan projekat za povezivanje sa Mađarskom, ali i za dalje povezivanje sa Evropom.

On je dodao da je od 2000. do 2012. godine izgrađeno nula kilometara pruge, dok je sada uobičajeno kada se govori o otvaranju nove pruge. 

"U nacionalnom, državnom i ekonomskom smislu su nam zemlju uništili...U državnom smislu doveli su nas do toga da izgubimo zajedničku državu, da dođemo do državne zajednice sa Crnom Gorom...Nisu ništa učinili da pomogu našem narodu da se izbori za opstanak Državne zajednice i otišla je i Crna Gora. A znali su da je to preduslov, i zbog rezolucije 1244, i zbog drugih stvari, da se 'Kosovo' otcepi od Srbije. Dozvolili su pre toga i pogrom 2004.", rekao je Vučić.

Naveo je da je u vreme te vlasti 2008. godine proglašena nezavisnost tzv. "Kosova", kao i da je u tom periodu izgubljeno 500.000 radnih mesta.

"I juče, posle 24 godine, baš na 5. oktobar, mi dobijamo investicioni rejting. Kao neka i božija nagrada i nagrada za sav trud i rad, i za ispravljanje svih krivih Drina koje su nam ostavljene. I da imamo zemlju koja, ne samo da nije izolovana, već je visoko poštovana na svim kontinentima. Sa nama svi razgovaraju", rekao je Vučić i podsetio na veliki broj poseta stranih državnika za vreme dok je bio predsednik Vlade i predsednik države. 

"Video sam tekst deklaracije za skup u Dubrovniku, biće muka i za nas i za njih"

Vučić je rekao da Srbiji predstoji teška nedleja po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

Pomenuo je da će se održati format Jugoistočna Evropa plus Zelenski u Dubrovniku i da je video tekst predloga deklaracije gde svi treba da uvedu sankcije.

"Samo se čeka još Vučićevo odobrenje pa da kažu. Biće muka ove nedelje i za nas i za njih", rekao je predsednik za TV Pink. 

Komentari (0)

Srbija