Politika

Vučić: Opozicija rekla da me ne želi na sednici o litijumu, toliko su hrabri, a plaše se jednog čoveka

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/10/2024

-

11:51

Vučić: Opozicija rekla da me ne želi na sednici o litijumu, toliko su hrabri, a plaše se jednog čoveka
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će se sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom sastati 7. i 14. oktobra, a zatim i kasnije u Briselu. gde će biti i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

"Ja, onaj izolovani Vučić, koji će u mesec dana da se sastane, rekao sam sa 30 do 40 lidera, a na kraju će biti 50 svetskih lidera", rekao je. 

Kada je reč o skupštinskoj sednici o litijumu, naveo je da je opozicija rekla kako ga ne želi tamo. 

"Ja bih sve otkazao i došao bih u Skupštinu. A oni su se juče izjasnili, mucajući govorili – samo nemojte njega. Zamislite da ste toliko hrabi i veliki, a plašite se mozga i glave samo jednog čoveka", rekao je Vučić. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o navodima narodnog poslanika Miroslava Aleksića koji je rekao da dokumenta o poslovanju kompanije Rio Tinto u svetu modu da pomognu da se dođe do odgovora za sve ono što se dešava u Srbiji, Vučić je rekao da "nisu njega vodali kao mečku po različitim centrima da bude njihov potrčko i agent, već baš tog Aleksića".

"Rio Tinto su doveli 2006. godine, čak su menjali zakon zbog Rio Tinta. Ministar iz DSS-a je objašnjavao zašto je sve potrebno da se taj zakon promeni i govorio je koliko je Rio Tinto važan. Možda su njima neke pare davali. Pokojni Tijanić bi rekao: Svako se kreće u granicama sopstvene pokvarenosti. Računaju ti ljudi kakvi su oni, znaju koliko bi samo para da stave u svoj džep i nikada o Srbiji nisu brinuli, pa polaze od toga da i oni drugi moraju da budu kao i oni. Greše, sve što oni nisu ni pomislili da rade, mi radimo, urdili smo i urdićemo", rekao je Vučić u Gornjem Milanovcu gde je prisustvovao otvaranju obilaznice.

On je rekao i da Aleksić ne zna na karti da pokaže Papua Novu Gvineju, a da su srpske vlasti sa njima radile po različtiim međunarodnim pitanjima gde je trebala njihova pomoć i podrška.

"Bolje bi bilo Aleksiću i njegovima da vode računa kako voze kroz naseljena mesta. Njegov poslanik je jutros, bahata i bezobrazna baraba, vozio 80 kilometara više od dozvoljenog kroz naselejno mesto, a kada su ga pitali, pozvao se na poslanički imunitet. A mogao je decu da nam pogazi", rekao je Vučić.   

"Opozicija nije u stanju da prihvati izbornu volju građana"

Reagujući na izjavu lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da ga je na izborima 2012. godine "pregazio kao plitak potok", Vučić je rekao da je SNS tada demokratski priznao izbornu volju građana, dok opozicija sada nije u stanju da je prihvati.

Vučić je na pitanje novinara kako komentariše tu Đilasovu izjavu rekao da će na malo drugačiji način odgovoriti na to i pokazati kako se odgovorno odnosi prema političkim rivalima.

"Oni su pobedili u Beogradu uprkos činjenici da su imali apsolutno sve medije, apsolutno sav novac pokraden od građana Srbije. Nijedan mediji nije bio na drugoj strani", naveo je Vučić.

Istakao je da, ipak, tada nije dobio šest odsto podrške već 27 ili 28 odsto, a nekad i 36 odsto.

"To je mala razlika..., ali nemojte da smetnete s uma, mi smo preuzeli republičku vlast i nismo rušili nikoga, nigde, već smo demokratski priznali izbornu volju građana. I on je ostao gradonačelnik, podsetiću vas, do 2013. godine, a ne istog dana da je bilo rušenje već tek onog sekunda kada je izgubljena većina i njihovim deobama i rasturanjima i svim ostalim, kada se  išlo na izbore", rekao je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kada je reč o "plitkom potoku", Vučić je rekao da uvek prihvata da bude potok, jer obično nema potoka koji je dubok.

"Taj plitak potok je obično čista voda, najbistrija i najčistija, prihvatam da budem plitak potok. Njih je nemoguće ni preplivati, ni pregaziti, niti bilo šta drugo, zato što su vam kao mutna velika voda koja se bavi samo pljačkanjem, krađom i otimanjem i u tome je dodatno simbolična razlika. A što se tiče pobede i poraza, sramota me je da o tome govorim. I kada Zvezdini igrači kada izgube 4-0 kažu nisu fascinirani onima koji su ih pobedili 4-0. E to mi je taman ličilo i na ovo. Kada izgubite od nekoga 10-15 puta i više od toga pa onda niste fascinirani onim koji vas je toliko puta pobedio. Gubitnička filozofija, ja sam vam već rekao, verujte pobedniku", poručio je Vučić.

Na pitanje novinara kako komentariše to što Aljbin Kurti kaže da će se ako Rusija pobedi u Ukrajini to odraziti na ceo Balkan i da će krenuti  "srpska ekspanzija i da će tada Balkan i ceo region biti ugroženi", Vučić je rekao da Kurti sanja da obuče uniformu i računa da bi mogao da bude novi Zelenski.

"To mu je životni cilj. A moj životni cilj je izgradnja puteva, saobraćajnica, železničkih koridora, naučno-tehnoloških parkova, turističkih vizitorskih centara, dalje napredak Srbije. Ja se još nadam, verujem da ćemo u narednih 24 sata dobiti dobre vesti. Spremio sam svoju izjavu. Ako tih vesti bude, videću", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija