Politika

Dačić: Prijateljstvo između Srbije i Meksika datira još iz davnih vremena

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

09:26

Dačić: Prijateljstvo između Srbije i Meksika datira još iz davnih vremena
Dačić: Prijateljstvo između Srbije i Meksika datira još iz davnih vremena - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Ivica Dačić izjavio je da je veoma počastvovan što je kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovao inauguraciji novoizabrane predsednice Sjedinjenih Meksičkih Država Klaudije Šejnbaum Pardo.

"Inauguracija nove meksičke predsednice Klaudije Šejnbaum Pardo je bila izvanredna prilika da se vidi koliko je značajno veliko i dugogodišnje prijateljstvo između Meksika i Srbije, koje datira još iz davnih vremena, znači pre više od 100 godina", rekao je on.

Prema njegovim rečima, prisustvo ovom događaju je bila prilika da se razmene mišljenja, ali kako je naglasio, ono što je najvažnije u bilateralnom smislu, on je preneo pozdrave predsednika Vučića novoizabranoj predsednici Meksika.

"Meksiko je velika zemlja, lider Latinske Amerike i za nas bi bilo od velikog značaja dalji razvoj naših bilateralnih odnosa. Naravno, izrazio sam i veliku zahvalnost Meksiku na principijelnom stavu koji ima vezano za teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, odnosno ta zemlja nije priznala jednostranu poglašenu nezavisnost Kosova i u tom smislu, građanje dobrih odnosa sa Meksikom je od našeg vitalnog nacionalnog i državnog interesa", istakao je Dačić.

On je istakao da su inaguraciji prisustvovali mnogi predsednici i premijeri najznačajnijih država, među kojima je, između ostalih, kako je naveo, bila supruga predsednika Amerike, pa predsednici latinoameričkih država kao što su Brazil, Gvatemala, Kuba, Paragvaj, Čile. 

"Tu su bili i mnogi drugi svetski državnici, kao i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj. Prisutni su bili i mnogi potpredsednici iz Kine, Zimbabvea, Ekvatorijalne Gvineje i mnogih drugih zemalja", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Dačić je prisustvovao ceremoniji prenosa savezne izvršne vlasti u Predstavničkom domu - palati San Lasaro u Meksiko Sitiju, gde je novoizbrana predsednica položila zakletvu i obratila se prisutnim stranim državnicima i diplomatskom koru, saopštio je MUP.

Inauguraciji su prisustvovali predstavnici 105 država i 23 međunarodne organizacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija