Politika

Vučić se sastao sa Guterešom u Njujorku: Detaljno sam upoznao uvaženog sagovornika o situaciji na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

18:23

Vučić se sastao sa Guterešom u Njujorku: Detaljno sam upoznao uvaženog sagovornika o situaciji na KiM
Vučić se sastao sa Guterešom u Njujorku: Detaljno sam upoznao uvaženog sagovornika o situaciji na KiM - Copyright Instagram.com/buducnostsrbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u Njujorku.

"Sa generalnim sekretarom UN Guterešom o glavnim temama 79. zasedanja GS UN, globalnim ciljevima održivog razvoja i potrebi za intenziviranjem međunarodne saradnje i uloge UN u rešavanju narastajućih izazova kao što su ratni sukobi, humanitarne krize, energetska tranzicija, klimatske promene i borba protiv siromaštva i nejednakosti", objavio je Vučić na Instagramu.

On je rekao da je detaljno upoznao generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu i Metohiji.

"Posebna tema bila je budućnost koju sada gradimo za nove generacije, za mlade ljude koji od svih nas s pravom očekuju najveću moguću odgovornost i posvećenost rešavanju narastajućih izazova. Razmenili smo mišljenja o zajedničkoj zabrinutosti zbog eskalacije ratnih sukoba i njihovih trajnih posledica u svim sferama globalnog poretka i izrazio punu podršku nastojanjima generalnog sekretara UN da se što pre uspostavi održiv i trajan mir među svim sukobljenim stranama".

Istakao sam spremnost Srbije da u svim naporima usmerenim ka tom cilju učestvuje uz pun doprinos, kao što je činila i do sada, poručio je predsednik Srbije.

Tanjug video

 

Vučić je potom razgovarao sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, a nakon toga trebalo bi da se sastane sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Vučić je na Instagramu naveo da je grčkom premijeru preneo zabrinutost zbog svakodnevnog terora sa kojim se suočavaju Srbi na AP Kosovo i Metohija i zahvalio mu na dosadašnjoj principijelnoj podršci Grčke teritorijalnom integritetu Srbije, tražeći dodatnu potporu našim naporima u cilju zaštite srpskog stanovništva.

"Bilateralna saradnja Srbije i Grčke je na zavidnom nivou, baš kao i bratski odnosi naša dva naroda. Nastavljamo zajednički rad na jačanju i širenju ekonomskih veza, kao i na energetskom i infrastrukturnom povezivanju", zaključio je Vučić.

Predsednik Vučić će kasnije prisustvovati prijemu "Serbia Beyond Future" u organizaciji Stalne misije Republike Srbije pri UN, koji će biti održan u sedištu Ujedinjenih nacija. Osim Vučića, na prijemu će govoriti Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija