Politika

"Bećirovićev nedostatak legitimiteta i zamena teza": Ko su čuvari, a ko rušitelji Dejtonskog sporazuma i mira u BiH?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2024

-

19:29

"Bećirovićev nedostatak legitimiteta i zamena teza": Ko su čuvari, a ko rušitelji Dejtonskog sporazuma i mira u BiH?
Denis Bećirović - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović bez mandata i konsenzusa Predsedništva održao je na 79. sednici Generalne skupštine UN govor u kojem je optužio Srbiju za mešanje u unutrašnje stvari BiH, za stvaranje tzv. "velike Srbije", osuđujući odluke deklaracije Svesrpskog sabora.

Oštre reakcije na ovakav govor stigle su iz Srbije i Srpske, a Beograd je Generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i predsedavajućem 79. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Filemonu Jangu uputio pismo u kojem se između ostalog navodi da je Bećirović pokušao da "zloupotrebom izlizanog narativa o 'Velikoj Srbiji' oživi u regionu konflikte iz devedesetih godina prošlog veka".

U pismu se naglašava i da je političko rukovodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, što Bećirovićeve optužbe da je Srbija nekome pretnja čini još malicioznijim, kako je navedeno.

Stav Srbije je, kako se navodi u pismu, da se mora uložiti napor da se, umesto potpaljivanja starih strahova, stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regionu zapadnog Balkana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u ličnom komentaru Bećirovićeve izjave, iz Njujorka poručio da je "reč o notornoj laži i opasnoj igri lažova iz Sarajeva. To nije prvi put, njima se čini da im je ovo poslednja prilika da okrenu svet protiv Srbije. Nadali su se brutalnom napadu prema Srbiji, govorili da smo Putinov satelit, potrčko", rekao je on i dodao:

"Oni polaze od sebe, znaju da su samo patuljak i potrčko za čiji račun odlučuje neko drugi. Prosledili su pismeno svima, kako sklanjamo Titov grob, jer znaju da naši prijatelji u Africi i Aziji ne žele to da čuju, a onda su se šokirali kad sam rekao nešto drugo. Našli su se u nebranom grožđu, pa su potpuno izgubili živce. Kada im je to propalo, nastupila je nervoza. Od velikih igrača, niko im ne veruje. Ne veruju im ni Bošnjaci u Sarajevu, znaju da lažu", rekao je predsednik Srbije o obraćanju Denisa Bećirovića u kojem je direktno optužio Srbiju za destabilizaciju prilika u BiH.

Na ovu temu za Euronews Srbija su govorili politički analitičari Srđan Perišić i Uroš Nikolić.

Perišić: Bećirović je na prvom mestu uzurpirao Ustav BiH samim nastupom u UN

Perišić kaže da je problematično ono što je Denis Bećirović govorio, ali je takođe alarmantan i sam nastup na sednici Generalne skupštine UN, jer su tim činom direktno prekršeni Ustav i zakoni same BiH.

"Prvo, sve odluke u predsedništvu BiH se donose konsenzusom. Najveći deo odluka su donesene konsenzusom i kada treba neko da predstavlja, kada Predsedništvo BiH treba da predstavlja BiH u inostranstvu, održava se posebna sednica Predsedništva. Ta sednica nije održana i u skladu s tim Denis Bećirović praktično nema mandat tog kolektivnog šefa države da zastupa BiH u UN, bez obzira što je on ova četiri meseca, od jula, predsedavajući Predsedništva. On ne može samostalno doneti odluku da ode u UN i da govori u ime cele BiH", ističe Perišić.

Prinskrin/Youtube/K1 Televizija

 

On ipak kaže i to, da ovo nije prvi put da se dešava uzurpacija funkcije i zloupotreba položaja od strane predstavnika iz Federacije BiH u zajedničkim institucijama.

"Inače to je praksa poslednjih godina da gde god Federacija BiH ima predstavnike, članove Predsedništva ili ministre u Savetu ministara, oni praktično uzurpiraju tu poziciju i u svojim nastupima u inostranstvu, na nekim međunarodnim skupovima međunarodnih organizacija, čak i u bilateralnim odnosima sa drugim državama potpuno uzurpiraju situaciju", kaže Perišić i dodaje:

"A Bosna i Hercegovina je u stvari država konsenzusa i u Savetu ministara i u svakom ministarstvu. U Savetu ministara kao i u Predsedništvu odluke se moraju donositi konsenzusom. Ne može niko sebe da proglasi 'ekskluzivnim predstavnikom BiH'. Samo to izlaganje Denisa Bećirovića u UN je direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH, on je taj koji je otišao tamo bez mandata Predsedništva BiH", kaže Srđan Perišić.

"Deklaracija Svesrpskog sabora govori o očuvanju BiH, jer to je interes srpskog naroda"

Perišić istče i to da Dejtonski mirovni sporazum ne ruše Srbija, Srpska ili srpski narod, već upravo političko Sarajevo.

"Dejtonski sporazum krši upravo bošnjačka politika iz Federacije, to s jedne strane, a to što je Denis Bećirović rekao u svom izlaganju u UN i optužio Srbiju da ona ugrožava BiH, da ona ruši Dejtonski sporazum, da je navodno deklaracija Svesrpskog sabora direktno uperena protiv BiH, pa vidite, upravo u toj deklaraciji, a ta deklaracija ima 49 tačaka, ni u jednoj od njih se ne ugrožava ni BiH, niti bilo koja država u okruženju", kaže Perišić i dodaje:

"Drugo, u toj deklaraciji nekoliko tačaka se odnosi na BiH, ali se kaže da je BiH upravo ugrožena rušenjem Dejtonskog sporazuma, tj. Ustava BiH, koji je Aneks 4 Dejtonskog sporazuma. U njoj se upravo apostrofira da je Dejtonski sporazum svih ovih godina, a uskoro će biti 30 godina, urušavan na način da su od Republike Srpske oduzimane nadležnosti pritiscima, ucenama na Srpsku da preda te svoje nadležnosti".

Perišić kaže da je uprkos činjeničnom stanju koje jasno pokazuje ko je rušilac Dejtonskog sporazuma, ono što smo mogli da čujemo u UN od Bećirovića klasična zamena teza.

"U deklaraciji tačno stoji da se Srbija i Srpska zalažu za očuvanje tog izvornog Dejtonskog sporazuma onakvog kakav je potpisan 14. decembra 1995. godine. Međutim, jasno je da je Bečirović izvršio klasičnu zamenu teza, optužujući Srbiju i Srpsku za rušenje dejtonske BiH. Naravno, u UN niko iz stranih delegacija ne zna dovoljno o deklaraciji Svesrpskog sabora, niko ne zna šta se tu dešava, a on je praktično na jedan lažan način izvršio zamenu teza o tome ko štiti, a ko ruši Dejtonski sporazum", kaže Perišić.

TANJUG/ STR

 

Srđan Perišić objašnjava da je rušenje Dejtonskog sporazuma i dejtonske BiH posao na kojem su u sinergiji radili političko Sarajevo i strani faktor.

"Dejtonski sporazum su ovih 29 godina rušili u sinergiji strani faktor, zapadni pre svega, oličen u Visokom predstavniku, koji je direktno menjao zakone koje je doneo legalni parlament BiH, i bošnjačka politika iz Sarajeva. Srbija nikako ne utiče ni na kakve unutrašnje ili spojnje politike, čak ni u Republici Srpskoj, a pogotovo ne u Federaciji ili u zajedničkim institucijama BiH", kaže on i dodaje:

"S druge strane je zapadni faktor u periodu od 2002-2010. godine menjao zakone koje su donosili NS Republike Srpske, parlament Federacije, pa čak i Parlamentarna skupština BiH, i nametao nove zakone. To je jasan, empirijski dokaz da je BiH pod protektoratom Visokog predstavnika, a visoki predstavnici uvek dolaze iz zemalja Evropske unije, s jedne strane, dok je s druge strane NATO prisutan u FBiH, konkretno u Sarajevu, u bazi Butmir, gde ima i svoj štab", kaže on.

Perišić na kraju postavlja pitanje ko je taj koji ruši dejtonsku BiH, odnosno Dejtonski mirovni sporazum, ako sagledamo sve iznesene činjenice, i kaže da je odgovor očit.

"Onda se mi pitamo ko utiče na Bosnu i Hercegovinu negativno i ko je ruši...Da li Srbija koja nema nikakve poluge uticaja, ili upravo taj zapadni faktor koji ima i preko NATO-a i preko Visokog predstavnika. Ne zaboravite, imamo sada Šmita koji je nametnut od strane zapadnog faktora mimo odluka ili saglasnosti UN. Kina i Rusija su saopštile pre četiri godine da on nema mandat da bude Visoki predstavnik. I sad se postavlja pitanje ko urušava Bosnu i Hercegovinu? To sigurno ne radi Srbija ili bilo koja država u okruženju, nego upravo strani faktor", zaključuje Perišić.

Nikolić: "Maligni uticaj" Srbije ne postoji, ona je u obavezi da štiti Dejton, odnosno BiH, tj. Republiku Srpsku

S druge strane, politikolog Uroš Nikolić na prvom mestu ističe da izjava Denisa Bećirovića nije ništa novo, te da sve političke grupacije bosansko-hercegovačkih Bošnjaka godinama ponavljaju isto.

"Najpre mogu da kažem da, iako je javnost ustala povodom izjave Denisa Bećirovića, to je nešto što je kontinuitet njegove politike i generalno političkog Sarajeva, nema veze da li su tamo na vlasti među Bošnjacima levi ili desni, liberalni ili oni koji su malo više naklonjeni ka toj islamskoj strani, svi se oni zalažu za unitarnu Bosnu i Hercegovinu, tako da i čovek koji nije pratio njegovo obraćanje mogao je da pogodi šta će Bećirović da kaže, jer oni ponavljaju iste fraze stalno", ističe Nikolić i dodaje:

"Cela priča oko tog 'malignog uticaja' uticaja Srbije je potpuno lažna i veštački iskonstruisana. Srbija je zemlja koja je jedna od strana, kao naslednik Savezne Republike Jugoslavije, koja je potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporozuma, samim tim i garant opstanka BiH, odnosno Republike Srpske i prava srpskog naroda i u Srpskoj i u Bosni i Hercegovini. Tako da je Srbija na neki način obavezna da prati to stanje i da se zalaže za doslednu primenu Dejtonskog sporazuma i prava srpskog naroda".

Medija Centar Beograd

 

Nikolić navodi i to da je BiH u određenom smislu sui generis, s obzirom na svoje državno uređenje i specifične odnose dva entiteta i tri konstitutivna naroda od kojih je sačinjena.

"Bosna i Hercegovina nije država kao što su normalne države u ostatku sveta, odnosno ona nije unitarna država, nije jedinstvena, nego je ona faktički neki sui generis, može se slobodno reći da je najbliža nekoj državnoj uniji, savezu država i da je bliža konfederalnim načinima državnog uređenja. U Bosni i Hercegovini bi po slovu Dejtonskog sporazuma trebalo da se za sve pitaju tri naroda i dva entiteta i ništa ne bi smelo unilateralno da se sprovodi", kaže Nikolić.

On takođe ističe da je Dejtonski sporazum menjan pod pritiskom međunarodne zajednice isključivo.

"Nažalost, pod pritiskom međunarodne zajednice od samih početaka, od kraja rata, Dejtonski sporozum je menjan, i to pod pritiskom zapadnog dela međunarodne zajednice i učinjeni su mnogi koraci ka unitarizaciji. Često su se licemerno pozivali na nekakav 'duh Dejtona', navodno da bi se izvršila deblokada i obezbedilo funkcionisanje države, a sve je išlo u smeru smanjenja nadležnosti i ukidanja Srpske", kaže Nikolić i dodaje:

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom leta, nedugo nakon Svesrpskog sabora, predstavio i obiman dokument koji je popisao sve protivpravne mere, odnosno jednostrane akte i kršenja Dejtonskog sporozuma od strane zapadnog dela međunarodne zajednice i političkog Sarajeva, odnosno oduzimanja nadležnosti. Republika Srpska i Srbija su utvrdile da je vreme da se tome stane na put, a kap koja je prelila čašu je pitanje državne imovine, odnosno pokušaja Sarajeva i zapadnog dela međunarodne zajednice da oduzmu imovinu Republike Srpske i da je prenesu na državni nivo", kaže on.

"Srbija i Srpska jedine čuvaju Dejtonski sporazum, a i jedine su optužene za njegovo rušenje"

Srbija i Srpska, prema Nikoliću, koordinisano deluju na očuvanju izvornog Dejtona, a Srbija se jedina od potpisnica i zemalja koje su garanti ponaša dosledno i poštuje slovo potpisanog sporazume.

"Onda je odlučeno da će Srbija i Srpska koordinisano delovati ne na nekakvom velikodržavnom projektu, kako Bećirović to naziva, separatizmu, nego na očuvanju izvornog Dejtona. I Srbija se jedina dosladno toga pridržava i nema reči o nekakvom velikodržavnom projektu, i paradoksalno, iako nas, i Srbiju i Srpsku najviše obtužuju da mi rušimo BiH i Dejton, zapravo ga mi najviše čuvamo, jer to je jedini način na koji BiH može biti sačuvana. A sve ovo što rade Bećirović i njegova kompanija, to samo može povući BiH u ambis, u nestanak", kaže Nikolić i dodaje:

"Osim očuvanja izvornog Dejtona u tom državno-pravnom smislu, cilj deklaracije Svesrpskog sabora jeste i kulturno povezivanje srpskog naroda koji ima pravo da ima zajedničku istoriju, zajedničku kulturu, zajednički jezik, to rade svi u svetu. Kako nikome ne smeta, recimo, Komonvelt, Frankofonija, jedino smeta 'srpski svet'", ističe Nikolić.

Nikolić ističe da je čak i kulturno povezivanje Srbije i Srpske, tj. srpskog naroda, posmatrano kao pretnja suverenitetu BiH, odnosno miru u BiH, za šta kaže da je klasičan primer zamene teza.

"Radi se o orvelijanskom načinu ophođenja i tom takozvanom novogovoru gde je sve izokrenuto, gde se menjaju uloge žrtva i dželata, rat je mir, mir je rat. Sve što je rekao Bećirović nema veze sa istinom. Prvo, on nema legitimitet da u UN iznosi te stavove, jer on ne predstavlja celovitu državu BiH. On predstavlja samo bošnjački narod i to u jednom malom delu. Ne predstavlja ni Srbe, niti Hrvate, a čak ne ni sve Bošnjake, ali je sebi dao za pravo da govori u ime svih", kaže Nikolić i dodaje:

"To smo imali i povodom podnošenja predloga rezolucije o Srebrenici gde je Zlatko Lagumdžija protivpravno sa BiH aspekta zloupotrebio svoj položaj i mimo bilo kakve državne odluke, koja ne može da bude doneta zbog veta srpskog naroda i Republike Srpske, podneo taj predlog".

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Nikolić primećuje da mnogo veću težinu imaju reči predsednika Srbije o miru na Balkanskom poluostrvu i potrebi da se ide ka miru, nego što o ugrožavanju mira imaju reči Denisa Bećirovića, koji nema nikakav legitimitet.

"I sada Denis Bećirović i mnogi sa zapada spočitavaju nešto Aleksandru Vučiću - da je za rat, iako je govorio o miru, da nije demokrata, a on je legitimno izabrani predsednik Srbije, a o ratu govori neki Denis Bećirović koji zastupa samo jedan narod i pritom nema legitimitet ni u okviru tog naroda. Hajde da budemo pošteni, iako je u opoziciji, Stranka demokratske akcije (SDA) je objektivno stranka koja baštini ideologiju i neke vrednosti koje podržava većina Bošnjaka"; kaže on i nastavlja:

"U suštini to je bio govor jednog apsolutno političkog marginalca koji objektivno ne predstavlja ni 5 odsto građana na nivou BiH. On je iskoristio nekih svojih pet minuta slave. Došao je u neku situaciju u kojoj ko zna kada će biti sledeći put, možda je on video da je to neki njegov personalni trijumf, da je dosegao neke visine, da će ostati zabeležen u istoriji, međutim ništa pametno i ništa intelektualno visoko nije rekao, već je samo ponovio hiljadama puta ponovljene mantre", zaključuje Nikolić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija