Politika

Vučević sa direktorom instituta "Gamaleja": Srbija odgovorno planira strategije i proizvodnju vakcina

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

12:26

Vučević sa direktorom instituta "Gamaleja": Srbija odgovorno planira strategije i proizvodnju vakcina
Vučević sa direktorom instituta "Gamaleja": Srbija odgovorno planira strategije i proizvodnju vakcina - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa akademikom i direktorom Instituta "Gamaleja" iz Moskve Aleksandrom Leonidovičem Gincburgom o saradnji naučno-obrazovnih ustanova dveju zemalja kroz projekat razvijanja vakcine protiv onkoloških bolesti i drugih projekata u zdravstvu.

Vučević je rekao da je Srbija zainteresovana za saradnju, pre svega kada je u pitanju projekat razvijanja vakcine protiv onkoloških bolesti, u kojem ovaj institut postiže izuzetne rezultate inovativnim pristupom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Gincburg je rekao da u Srbiji postoji značajan industrijski i naučni kapacitet za proizvodnju vakcina i da će se buduća saradnja kretati u pravcu zajedničkog istraživanja i razvoja vakcina, kao i razmene znanja koja doprinose unapređenju zdravstva obe zemlje.

Vučević je istakao da Srbija odgovorno planira strategije i proizvodnju vakcina u slučaju potencijalne nove pandemije. On je čestitao Gincburgu na počasnoj tituli doktora na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, kao priznanju za doprinos u oblasti vakcinacije i javnog zdravlja i istakao da očekuje nastavak uspešne saradnje koja bi dodatno ojačalo bilateralne odnose u oblasti zdravstva. Vučević se i u ime Vlade Srbije i građana zahvalio na podršci Vlade Rusije i Instituta "Gamaleja" koji su tokom pandemije virusa kovid 19 pomogli da se spasi veliki broj života isporukom ruskih vakcina. Sastanku su prisustvovali ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Komentari (0)

Srbija