Politika

Odalović: Na KiM pogaženo sve ono što je međunarodna zajednica preuzela kao obevezu

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2024

-

14:41

Odalović: Na KiM pogaženo sve ono što je međunarodna zajednica preuzela kao obevezu
Veljko Odalović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić na 79. zasedanju Generalne skupštine UN u utorak, na mestu gde je imao dva zapažena nastupa na kojima je govorio o situaciji na AP Kosovo i Metohija, ponoviti da se između međunarodnog prava i sile, svet u ovom trenutku opredelio za silu.

"To je ono što se dešava na prostoru KiM gde je pogaženo međunarodno pravo i međunarodne obaveze koje su preuzeli kada je Kfor potpisao sporazum o povlačenju naših bezbednosnih snaga preko rezolucije 12 44. Pogaženo je sve ono što je međunarodna zajednica preuzela kao obavezu i za šta je bila garant", istakao je on za K1 televiziju.

Odalović kaže da je prvi raniji predsednikov nastup u UN bio vrlo jak, kada je on govorio o svetskoj politici, položaju međunarodnih organizacija kao što su UN koje bi trebalo da budu garant svega onoga zbog čega postoje.

Iako je Generalna skupština UN mesto gde se razgovara o poštovanju povelje UN, poštovanju obaveza zbog kojih UN i postoje i zbog čega preuzimaju odgovornost u određenim oblastima, Odalović je napomenuo da danas u UN rezoluciju 12 44 pominje Srbija, Rusija, Kina.

Kako je naveo, rezolucije 12 44 nisu uspeli da neutrališu, ali su je delimično deformisali time što su deo poslova prebacili na Evropu, koja je garant Briselskog sporazuma koji je trebalo da vodi ka putu normalizacije.

"Oni sebi daju za pravo da nepotpisana dokumenta imaju veću vrednost od potpisanog dokumenta, čega su oni bili garant. Siguran sam da će predsednik Vučić znati i ponoviti im dobar deo onoga što im je već rekao, i podsetiti ih da im je to rekao", ocenio je on.

Odalović kaže da je tokom drugog ranijeg nastupa u UN predsednik Vučić na vrlo slikovit način, sa mnogo činjenica i dokaza govorio o zlodelima koje čini premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i o njegovom ponašanju uz saglasnost i podršku onih koji trebaju da ga spreče.

On smatra da Kurti neće ispoštovati sve sporazume i da neće realizovati sve obaveze koje bi trebalo, jer je njegov ceo koncept da ne poštuje i da za njega ne postoji Briselski dogovor, istakavši da je njegov cilj da sve to obesmisli.

Iako samoproglašenu državu Kosovo podržava zapad i oni koji su vezani za Ameriku, Odalović napominje da veći broj država to ne podržava, i dodaje da rezolucija 12 44 ne može da se promeni zato što Rusija i Kina nisu saglasne za to.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija