Politika

Đurić: Srbija na GS UN ojačala poziciju, uspostavila diplomatske odnose sa nekoliko zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2024

-

07:47

Đurić: Srbija na GS UN ojačala poziciju, uspostavila diplomatske odnose sa nekoliko zemalja
Marko Đurić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je u Njujorku, gde učestvuje na 79. zasedanju Generalne skupštine UN, da je učešće delegacije Srbije na tom sastanku ojačalo poziciju zemlje na globalnoj sceni i istakao da je Srbija uspostavila diplomatske odnose sa nekoliko zemalja sa kojima nikada nije imala diplomatsku komunikaciju.

Đurić je u izjavi novinarima rekao da će se predsednik Aleksandar Vučić tokom zasedanja Generalne skupštine sastati sa više od 40 svetskih lidera, a da on istovremeno održava desetine sastanaka sa šefovima diplomatije zemalja širom sveta.

"Srbija je na ovom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ispisala jedan mali, ali značajan deo svoje diplomatske istorije kroz uspostavljanje diplomatskih odnosa sa nekoliko zemalja sa kojima nismo imali diplomatsku komunikaciju nikada. Reč je o manjim državama po broju stanovnika i teritoriji, ali državama koje imaju svoje članstvo u UN, Uneskou i drugim međunarodnim organizacijama gde je nama svaki glas 'kao kuća' veliki i bitan jer u tim organizacijama branimo i naše manastire na Kosovu i Metohiji i naš suverenitet i teritorijalni integritet, ali ne samo to", istakao je Đurić. 

"Srbija nastavlja da liberalizuje vizni režim"

Naveo je da je Srbija na ovom zasedanju Generalne skupštine UN uspostavila diplomatske odnose sa Kiribatijem i Gvajanom, koja je značajna zemlja karipskog pojasa, zatim sa Maršalskim Ostrvima koji su članica UN i Uneskoa, gde se prethodnih godina odlučivalo o baštini na KiM, ali i u drugim organizacijama.

On je istakao i da je Srbija liberalizovala vizni režim sa nekoliko manjih država i da će nastaviti to da čini.

Naglasio je da je zemlja poput Srbije snažna i jaka onoliko koliko ima prijatelja u svetu na koje može da se osloni i da zbog toga gradi široku ekstenzivnu mrežu prijatelja na međunarodnoj sceni kako bi zaštitila svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Đurić je naveo da Srbija vodi nacionalno odgovornu i nezavisnu politiku i da zajedno sa mnogim drugim državama širom sveta stoji na zaštiti principa Povelje UN i međunarodnog prava i zalaganja za mir.

Ministar spoljnih poslova je rekao da će predstavljati Srbiju na sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja, ističući da Beograd nastavlja svoju politiku da unapređuje odnose sa zemljama širom sveta.     

Istakao je da Srbija na ovom zasedanju stavlja fokus i na regionalnu saradnju i najavio da će danas predstavljati Srbiju na Samitu prijatelja Balkana, formatu koji organizuje italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, kao i na sastanku zemalja jadransko-mediteranskog basena.

Đurić je dodao da na zasedanju u Njujorku učestvuju i predstavnici Privredne komore Srbije i da su dogovoreni biznis forumi, kao i poslovna interakcija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija