Politika

Prošle 33 godine od ubistva 13 rezervista JNA u Karlovcu, Linta: Važno da se sećamo i govorimo o svirepom ubistvu

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2024

-

15:20

Prošle 33 godine od ubistva 13 rezervista JNA u Karlovcu, Linta: Važno da se sećamo i govorimo o svirepom ubistvu
Miodrag Linta - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je danas da je važno da nikada ne prestanemo da se sećamo i govorimo o "mučkom i svirepom ubistvu" 13 pripadnika rezervnog sastava JNA koje su počinili pripadnici hrvatskih paravojnih i policijskih snaga pre 33 godine na Koranskom mostu u Karlovcu. 

Razoružani i zarobljeni rezervisti JNA - 13 Srba sa područja opštine Krnjak su pogubljeni iz automatskog oružja ili klanjem  21. septembra 1991 dok su četvorica teško ranjeni, navodi Linta. 

Stradali su Mile Babić, Nikola Babić, Vaso Bižić, Svetozar Gojković, Božo Kozlina, Zoran Komadina, Milenko Lukač, Slobodan Milovanović, Mile Peurača, Nebojša Popović, Milić Savić, Jovan Sipić i Miloš Srdić.

Suđenje jednom od ubica Mihajlu Hrastovu je, kako je saopštio predsednik Saveza Srba iz regiona, bilo farsa i lakrdija jer je trajalo 23 godine sa ukupno sedam presuda. 

"Hrastov  je konačno 2015. godine osuđen, ali na sramnu kaznu zatvora od svega četiri godine što predstavlja ponižavanje i ismejavanje žrtava i njihovih porodica", ukazuje Linta.  

On ističe da protiv naredbodavaca i drugih počinilaca zločina nije ni pokrenut krivični postupak. 

"To jasno potvrđuje da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i nepristrasno, već ima zadatak da opravda najbezočniju laž da su Srbi agresori i zločinci a Hrvati oslobodioci i žrtve", naveo je Linta.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, takođe nije pokrenulo krivični postupak  protiv drugih odgovornih lica koji su naredili, organizovali i počinili likvidaciju 13 zarobljenih srpskih boraca na Koranskom mostu.

Linta je danas prisustvovao kod Spomenika palim borcima u ratovima od 1990 – 1999. godine u Zemunu, zajedno sa porodicama žrtava, predstavnicima institucija, članovima boračkih i zavičajnih udruženja, Kordunašima, Krajišnicima  i njihovim prijateljima pomenu i polaganju venaca povodom obeležavanja 33 godine od zločina na Koranskom mostu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija