Politika

Linta: Četiri zločinačke akcije Hrvatske vojske i Armije BiH u leto-jesen 95' jednako tragične kao Oluja

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2024

-

13:52

Linta: Četiri zločinačke akcije Hrvatske vojske i Armije BiH u leto-jesen 95' jednako tragične kao Oluja
Miodrag Linta - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podsetio je danas da su muslimanske i hrvatske snage u leto i jesen 1995. prognale više od 150.000 Srba, a ubile najmanje 2.014 Srba, od kojih 753 civila na području 13 opština zapadne Krajine.

"Radi se o četiri zločinačke akcije Hrvatske vojske, HVO i tzv. Armije BiH: "Ljeto 95", "Maestral", "Južni potez" i "Sana 95" koje su trajale od kraja jula 1995. godine do 10. oktobra 1995. godine", naveo je Linta u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

On je ocenio da je u pitanju je jedno od najvećih etničkih čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata i dodao da je po svojim posledicama jednako tragično kao i veliki zločin koji je počinjen nad Srbima u "Oluji".

"U zločinačkoj akciji "Maestral" koja je trajala od 8. septembra do 17. septembra 1995. godine udružene muslimanske i hrvatske snage su proterale srpski narod i počinile masovne zločine nad Srbima na području osam zapadnokrajiških opština  - Bihać, Donji Vakuf, Šipovo, Drvar, Jajce, Petrovac, Ključ i Krupa na Vrbasu", naveo je Linta.

On je istakao da su hrvatske snage krajem jula 1995. godine osvojile Grahovo i Glamoč, a 9. oktobra 1995. godine Mrkonjić Grad, a da su muslimanske snage 10. oktobra 1995. godine osvojile Sanski Most. 

Linta ističe da je na području zapadne Krajine registrovano 13 logora i 21 masovna grobnica od koje su najveće u Mrkonjić Gradu gde je ubijen 181 srpski borac i civil, i u mestu Kamen kod Glamoča gde je ubijeno 108 srpskih boraca i civila.

"Pored toga, jedan od najmonstruoznijih zločina desio se u mestu Bravnice kod Jajca 13. septembra 1995. godine kada su pripadnici Hrvatske vojske ubili 81 srpskog civila, uglavnom žene, decu i starce", podsetio je Linta.

On je ocenio da je tragična je činjenica što još niko nije odgovorao za masovne i svirepe zločine nad Srbima u 13 zapadnokrajiških opština iako su, kako je istakao, poznati nalogodavci i počinici.

"Tokom i nakon agresije izvršena je organizovana pljačka srpskih kuća, stanova, škola i fabrika i sistematsko uništavanje srpske imovine i komunalne infrastrukrure", naglasio je on.

Linta je zatražio da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu pokrene istrage i podigne optužnice za masovne zločine nad Srbima u 13 zapadnokrajiških opština.

Dan sećanja na stradanje i progon srpskog naroda sa područja 13 zapadnokrajiških opština obeležava se svakog 13. septembra u naselju Banstol na Fruškoj gori, podsetio je Savez Srba iz regiona u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija