Politika

Tusk se obratio na srpskom: Poljska podžava evropski put Srbije, bez Srbije Evropska unija nije kompletna

Komentari

Autor: euronews Srbija

24/10/2024

-

12:53

Tusk se obratio na srpskom: Poljska podžava evropski put Srbije, bez Srbije Evropska unija nije kompletna
Tusk se obratio na srpskom: Poljska podžava evropski put Srbije, bez Srbije Evropska unija nije kompletna - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Poljska podržava evropski put Srbije, a bez Srbije Evropska unija nije kompletna, poručio je poljski premijer Donald Tusk posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem, govoreći na srpskom jeziku.

"Podržavamo regionalnu saradnju, naročito inicijativu Otvoreni Balkan, kao i Berlinski proces, Svesni smo ambciioznih planova koje Srbija ima kada je u pitanju Plan rasta kako bi ubrzala svoj evropski put", rekao je Tusk. 

Istakao je da su za Poljsku važni bilateralni odnosi sa Srbijom, naročito jačanje ekonomske saradnje. Naveo mu je da mu je njegov prijatelj Vučić rekao da bi voleo da vidi region u EU. Kako je dodao, kada imaš uspešne komšije, uspešan je i ceo region. 

"To je važno i zato sam toliki fan proširenja EU", rekao je. 

Nastavljajući obraćanje na poljskom jeziku, rekao je da se nada da su u Beogradu razumeli nejgove rači, ali da je siguran da su razumeli njegove namere koje se nisu promenile u odnosu na ranije godine.

"Isto sam govorio, isto sam mislio o Srbiji i mestu u Evropi, poljsko-srpskom prijateljstvu kada sam bio ovde pre mnogo godina kao premijer tek na početku karijere, i kao predsednik Evropskog saveta. Isto govorim danas kada sam treći put na mestu premijera Poljske, a uskoro će Poljska preuzeti predsedavanje EU. U okviru toga, proširenje i najbliža saradnja sa Srbijom će biti moj prioritet", poručio je. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Zahvalio se na prijemu i istakao da je poljska delegacija pod utiskom nakon što je videla da je Beograd ukrašen poljskim i srpskim zastavama.

"Razumeli smo da ovi naši susreti svedoče pre svega o tome da među nama postoji izvrsno razumevanje i da je to svojevrstan praznik. Za mene je to veoma važno jer u ovim teškim vremenima i budući da znamo da postoji neke razlike između nas po važnim pitanjima, naša sposobnost da budemo empatični i da se razumemo, dragocena je", rekao je premijer Poljske. 

"Nakon otvorenog razgovora jasnija mi je pozicija Srbije"

Kaže da se razgovaralo o različitim platformama saradnje, i da je sinoć na večeri kojoj je prisustvovao i grčki premijer Kirjakos Micotakis bilo reči o problemima ilegalne migracije.

"Zahvalan sam na spremnosti za saradnju i razumevanju. Želeo bih da odam priznanje Srbiji za veliki doprinos pružanju humanitarne pomoći Ukrajini. Razumemo u pitanjima odnosa sa Rusijom imamo različite poglede, ali baš zato i zbog toga još više cenim naše međusobno razumevanje i podršku kada je reč o Ukrajini u humanitarnom smislu", naveo je. 

Dodao je da mu je nakon iskrenog i otvorenog razgovora jasnija pozicija Srbije, ali da je uveren da razgovor otvara mnogo širu perspektivu kada je reč o saradnji između cele EU i Srbije, ali i Poljske i Srbije.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"I Srbija i EU imaju isti interes i nema nikakvih razloga da se tu pojavljuju neki konflikti ili sporovi koje bi bilo nemguće rešiti. Ozbiljno govorim o EU perspektivi za balkanske zemlje i još jednom ću ponoviti na poljskom ono što sam rekao na srpskom - proširenje EU mora da obuhvata i Srbiju, jer nema kompletne EU bez Srbije u njoj", poručio je Tusk. 

Kaže da je to težak i mukotrpan proces i da mu je jasno da su i jedna i druga strana donekle razočarane i da se ne razumeju uvek.

"Govoriću tokom predsedavanja da ne postoje problemi koje ne bismo bili u srtanju na rešimo na nivou EU i Srbije", najavio je. 

Tusk se obratio Vučiću: Znam da si imao atraktivnu političku ponudu...

Tusk je rekao i da zna da Vučiću nije bilo lako kada se opredelio za razgovor s njim, iako je imao atraktivnu političku ponudu u tom trenutku.

"Ja to jako cenim, svi su to primetili. Možda nisu svi zadovoljni, ali ja jesam. Pre svega, jer smo razgovarali i o mnogim drugim pitanjima naše eventualne saradnje - privredne, naučne, odbrambene", rekao je poljski premijer. 

Naveo je da Poljska politika igra ključnu ulogu u evropskoj politici u domenu odbrane i bezbednosti i da bi želeo da Poljska i Srbija budu dobar duet.

"Pod velikim sam utiskom onoga što sam video u Beogradu. Ne govorim o belo-crvenim zastavama, svaki put širim oči od oduševljenja koliko se Beograd i Srbija brzo razvijaju. Nema tih članaka u novinama da zamene ono što se vidi rođenim očima. Svako ko se vrati u Beograd je pod velikim utiskom onoga što se ovde dešava. Svim srcem ti čestitam za sve što si postigao, i na trudu koji su uložio da Beograd bude moderan i savremen grad", rekao je Tusk Vučiću. 

Rekao je da je napravljen ogroman korak u saradnji Poljske i Srbije.

"Uveren sam da ćete biti sredsređeni na sve probleme, čuo sam sve vrlo detaljne izveštaje o svakom trudu koji ulažete da biste sve to nekako regulisali i smirili. Postoji dobra volja, aktivan rad Srbije za razumevanje i stabilizaciju ovog regiona i želim za taj trud da vam se zahvalim", rekao je Tusk i zaključio: 

"Dragi Aleksandre, vidimo se u Varšavi. Uvek si rado viđen i pozivam te".

Komentari (0)

Srbija