Politika

Vučić za Politiko: Brisel zna koja strana koči dijalog, ali to neće javno da kaže

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

23:10

Vučić za Politiko: Brisel zna koja strana koči dijalog, ali to neće javno da kaže
Vučić za Politiko: Brisel zna koja strana koči dijalog, ali to neće javno da kaže - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Iako u Briselu znaju koja strana koči napredak u dijalogu Beograda i Prištine, to niko neće reći javno, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Evropska unija i Amerikanci se u tome slažu sa nama", rekao je Vučić za briselski portal Politico.

U tekstu se navodi da je Vučić nedavno pozvao na ponovo održavanje izbora u četiri opštine na severu AP KiM sa srpskim stanovništvom i dodaje da je, uprkos odsustvu očiglednog demokratskog mandata, Kurti ''ohrabrio'' albanske političare da zauzmu upravne zgrade i prostorije i da je uz hjih poslao pripadnike tzv. kososvke policije, što je dovelo do krize i "uzburkanih strasti s obe strane".

Na optužbe premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da sprovodi "nerazumne i očajničke" mere, kao i da vodi "agresivnu kampanju", predsednik Vučić je odgovorio: "Ako je nerazumno i agresivno imati demokratske izbore, onda u redu, mnogo mu hvala".

Predsednik Srbije je istakao da nema nikakav interes u "raspirivanju vatre".

"Ne želim da učestvujem u anti-Kurti kampanji ili ad hominem kampanji protiv bilo koga", tvrdi Vučić.

Bez razgovora sa Kurtijem na radnom ručku u Briselu

Ocenio je da je utisak da su vlasti u Prištini "opsednute" njime.

"Ako čitate šta svakog dana govore, samo vidite - Vučić, Vučić, Vučić", naveo je predsednik Srbije.

Politiko podseća da je ranije ove sedmice trebalo da bude održan trilateralni sastanak glavnih pregovaračkih timova Beograda i Prištine uz posredstvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, ali da do njega nije došlo, kao i da je ranije danas presednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održala radni ručak sa liderima zemalja Zapadnog Balkana, na kojem su prisutvovali i Vučić i Kurti, ali na kojem njih dvojica nisu razgovarala.

"Uopšte nemamo nikakav odnos", rekao je Vučić za Politico.

U tekstu se navodi da Srbija podržava srpsko stanovništvo u AP KiM, pre svega na polju zdravstva i obrazovanja.

Dodaje se da su vlasti u Prištini tokom proteklog meseca u više navrata poslale pripadnike tzv. kosovske policije da zatvore i zauzmu prostorije srpskih institucija u većinski srpskim nasejima, odnosno u severnom delu Kosovske Mitrovice, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Ti potezi Prištine, kako se dodaje, izazvali su proteste i navode da prištinske vlasti nameravaju da sprovedu etničko čišćenje Srba iz oblasti gde čine većinu.

Beograd insistira na tome da Priština treba da poštuje postojeće dogovore uključujući obaveze iz Briselskog sporazuma, koje se odnose na osnivanje Zajednice srpskih opština, navodi Politico.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija