Politika

Imenovani članovi delegacije EP za Srbiju, Viček: Velika stvar što ću biti članica

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

15:28

Imenovani članovi delegacije EP za Srbiju, Viček: Velika stvar što ću biti članica
Anamarija Viček - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Političke grupacije i samostalni poslanici u Evropskom parlamentu objavili su poslanike EP koji su imenovani za članove parlamentarnih delegacija, među kojima je i 15 članova delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, uključujući Anamariju Viček sa liste vladajuće mađarske partije Fides iz stranke Savez vojvođanskih Mađara.

Viček, koja je imenovana kao poslanica grupacije Patriote za Evropu, rekla je za Tanjug da je velika stvar što će u narednom periodu biti članica ove delegacije.

"Upravo zbog toga što smo videli u radu Andora Delija, mog prethodnika, da je aktivno učestvovao u saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, što je jedna od veoma značajnih tačaka ili facilitatora u pregovorima Srbije za učlanjenje u Evropsku uniju", navela je Viček.

Iz Patriota za Evropu, pored Viček, kao član delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija imenovan je Aleksandar Nikolić sa liste francuske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, koji je poreklom iz Srbije, pokazuje dokument o imenovanju delegacija, objavljen na sajtu EP.

Iz Evropske narodne partije, koja je osvojila najviše mandata na izborima za EP, imenovana su četiri člana - Jeorgios Aftias iz grčke Nove demokratije, Lukas Furlas iz partije Demokratsko okupljanje sa Kipra, Tomislav Sokol iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Zoltan Tar iz mađarske Stranke poštovanja i slobode.

Troje poslanika imenovano je iz grupacije socijalista i demokrata, a to su Alesandra Moreti iz italijanske Demokratske partije, koja je do sada bila predsedavajuća delegacijom EP za odnose sa Srbijom, Matjaž Nemec iz slovenačke stranke Socijaldemokrate i Tis Rojtern iz holandske Stranke rada. Grupacije Evropskih konzervativaca i reformista i Obnovimo Evropu imaće po dva poslanika u ovom odboru. Alesandro Ćirijani iz italijanske stranke Braća Italije i Bogdan Žonca iz poljske stranke Pravo i Pravda imenovani su sa liste Evropskih konzervativaca i reformista, a iz Obnovimo Evropu Ana Šturk iz Nove Austrije i Eudžen Tomak iz rumunske Partije narodnog pokreta.

Iz grupacije Zelenih imenovan je Vladimir Prebilič iz slovenačke partije Vesna – zelena stranka, a iz Evrope suverenih nacija Ivan David iz češke stranke Sloboda i direktna demokratija.

Evropski parlament će u ovom zakonodavnom mandatu imati 48 međuparlamentarnih delegacija, što je za četiri više nego u mandatu od 2019. do 2024. godine.

Kako se navodi u saopštenju EP, političke grupacije i samostalni članovi interno odlučuju koji će poslanici EP biti u kojoj delegaciji. Predsedavajući i potpredsedavajući delegacija biće izabrani na konstitutivnim sastancima 30. septembra i 3. oktobra.

Međuparlamentarne delegacije održavaju odnose i razmenjuju informacije sa poslanicima u drugim zemljama, regionima i organizacijama u cilju, kako se navodi u saopštenju EP, negovanja osnovnih vrednosti EU: slobode, demokratije, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavine prava.

Komentari (0)

Srbija