Politika

Srbija i SAD potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti energetike, Đurić: "Važan i odgovoran korak"

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2024

-

20:36

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o strateškoj saradnji u oblasti energetike napravila važan i odgovoran korak ka unapređenju svog partnerstva sa SAD i značajan iskorak ka osiguranju dugoročne energetske bezbednosti.

''Naša zemlja će u naredne dve decenije četiri puta uvećati potrošnju električne energije i nama treba partnerstvo sa industrijama, sa kompanijama, sa državama koje su u prethodnim decenijama uspešno povećale kapacitet svoje proizvodnje'', rekao je Đurić nakon što su on i podsekretar SAD i podsekretar SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez potpisali Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Republike Srbije i SAD, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

TANJUG/ MSP

 

Đurić je istakao da će taj dokument olakšati zelenu tranziciju u Srbiji, bolji pristup čistoj energiji, i naveo da je to u skladu sa evropskim aspiracijama naše zemlje. 

''Istovremeno, Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike šalje snažnu poruku o posvećenosti Srbije unapređenju ukupnih odnosa sa SAD, i sama reč strateški govori o tome da smo ovim korakom još jedan korak bliže strateškom partnerstvu i strateškim, dobrim, kvalitetnim, dugoročnim odnosima sa SAD'', rekao je Đurić i izrazio uverenje da će, uz odgovorno i državotvorno ponašanje, srpske i američke energetske kompanije, ali pre svega građani Srbije, imati koristi od tog dogovora.

Naveo je da će dogovor rezultirati rezultirati pouzdanijim, sigurnijim i dugoročno stabilnijim snabdevanjem u uslovima u kojima se naša industrija i naša privreda razvijaju iz dana u dan“, rekao je Đurić. 

TANJUG/ MSP

 

On se zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, kao i ministarki Dubravki Đedović Handanović i svim kolegama u Ministarstvu rudarstva i energetike, na podršci unapređenju srpskih kapaciteta za saradnju sa SAD u ovoj ključnoj strateškoj oblasti.

''Verujem da će, uz 143 godina tradicije saradnje Srbije i SAD, i današnji datum ostati zapisan kao jedan od bitnih momenata u našim bilateralnim odnosima", poručio je Đurić. 

Ministar je izrazio nadu da je ovo prvi u seriji strateških sporazuma između Srbije i SAD koji će unaprediti ukupan karakter odnosa dveju zemalja.

''Naravno da energetika ima i šire implikacije, ali danas nam je cilj, pre svega, da osiguramo, dugoročno, stabilno, pouzdano, bezbedno i čisto snabdevanje građana Srbije električnom energijom na način koji je ekonomski dovoljno održiv da Srbija ostane atraktivna zemlja za privlačenje stranih investicija. I to je veoma važno. Dakle, zelena energija - da, pristupačna zelena energija - svakako da'', naveo je Đurić.

Tanjug

Naveo je da ako sve to budu rezultati buduće saradnje, onda će danas potpisani dokument imati još veću vrednost.

''Zahvaljujem svima u Vladi Srbije i Vladi SAD koji su imali viziju da podrže ovaj vid strateške saradnje i uveren sam da će doneti dobrobit našim građanima i da će dodatno da učvrsti odnose između naše dve zemlje'', naveo je Đurić. 

Američki podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez izjavio je da će potpisivanje sporazuma srpsko-američku saradnju podići na viši nivo.

''Naša sposobnost da radimo na čistoj energiji, kao i mogućnost da američke kompanije investiraju u tehnologije čiste energije u Srbiji, jeste nešto je što izuzetno cenimo", rekao je Fernandez.

On je istakao da su SAD zadovoljne činjenicom da će saradnja sa Srbijom na polju čiste energije biti nastavljena.

''Klimatske promene su izazov našeg vremena, ali su i prilika. To je prilika da se investira u energije budućnosti, a prvi korak je napravljen danas'', istakao je Fernandez.

Nakon ceremonije potpisivanja sporazuma, Đurić i Fernandez imali su bilaterlani sastanak na kojem su razgovarali o raznovrsnim aspektima energetske saradnje Srbije i SAD.

Komentari (0)

Srbija