Politika

Odbornici traže sednicu Skupštine grada Novog Sada i formiranje komisije zbog problema sa pijaćom vodom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2024

-

15:52

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sve opozicione odborničke grupe u novosadskoj Skupštini zajedno su podnele zahtev za sazivanjem hitne sednice na kojoj bi bila formirana stručna komisija za ispitivanje problema sa pijaćom vodom u Novom Sadu. 

Zadatak komisije bio bi da detaljno analizira sve činjenice u vezi sa vodosnabdevanjem tokom avgusta, da sačini izveštaj i predloži mere za poboljšanje situacije, naveli su predstavnici novosadske opozicije. 

U vodi iz gradskog vodovoda Institut za javno zdravlje Vojvodine ranije je utvrdio postojanje valjkastih crva, ali su nadležni javnost uveravali da je pijaća voda u kontinuitetu zdravstveno bezbedna. 

Odbornik Demokratske stranke Veljko Krstonošić kaže da opozicija ocenjuje da je zbog dugog ćutanja institucija poraslo nepoverenje građana.

"Imamo s jedne strane vlast koja ne želi da priča o tome, odnosno želi da to prođe nekako. E to ne može tako da se dogodi, jer neko mora da podnese odgovornost za ovo što se dešava i za to što su se pojavile nematode u vodi i pogotovo za to što je građanima servirana priča koja nije bila tačna", rekao je on. 

Krstonošić kaže da sve što se dešavalo u prethodnom periodu je razlog zbog čega su ovakvu sednicu predvideli. Objašnjava da bi komisija imala u svom sastavu 11 članova a svaka odbornička grupa bi imala pravo da predloži nekog u tu komisiju. Dodaje da je plan i da u toj komisiji sede eksperti.

Podsetimo, da se u pijaćoj vodi nalazili valjkasti crvi, Novosađani su sa sigurnošću znali od 20. do 28. avgusta. To su datumi kada je Institut za javno zdravlje Vojvodine zvanično potvrdio njihovo prisustvo, a potom i saopštio da ih više nema.

Istog dana kada je Institut saopštio da valjkastih crva u vodi više nema, 28. avgusta, na sednici Pokrajinske vlade epidemiolog prof. dr Vladimir Petrović razrešen je dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje zbog, kako su naveli, isteka mandata. Na njegovo mesto imenovana je Milena Tabaković. 

Kada su 20. avgusta potvrdili da su u pijaćoj vodi pronašli valjkaste crve, iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine saopštili su i da se rade dodatne mikrobiološke i fizičko-hemijske analize, te da će njihovi rezultati u najoptimalnijem roku biti dostavljeni nadležnima i zainteresovanoj javnosti. Prošle su tri nedelje, a to se nije dogodilo.

Ni iz Javno-komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" javnosti nisu objasnili kako su valjkaste crve uspeli da eliminišu iz vode, niti koje su preparate u tom postupku koristili. 

Takođe, Institut za javno zdravlje Vojvodine odbio je 10. septembra da Pokretu obnove Kraljevine Srbije dostavi tražene rezultate analiza pijaće vode, uz obrazloženje da je reč o poslovnoj tajni. 
U odgovoru Instituta, koji potpisuje upravo nova direktorka Tabaković, navodi se da bi objavljivanjem tih podataka ugrozili vlasnička prava naručioca analiza, to jest Grada Novog Sada.

Opozicija takav potez naziva kršenjem Ustava i zakona, te unošenjem panike među građane, dok se iz Grada još ne oglašavaju.

Komentari (0)

Srbija