Politika

Rebalans budžeta, novčana pomoć roditeljima i novi vozni park GSP: U toku sednica Skupštine grada Beograda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/09/2024

-

13:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Skupštine grada Beograda počeli su danas sednicu na kojoj se, između ostalog, razmatra i predloženi rebalans budžeta grada, kao i predlog za izmenu odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština. Predloženi rebalans iznosi 202,2 milijarde dinara.

Pre ulaska u skupštinsku salu, Šapić je novinarima rekao da kako u ovom rebalansu nema ničega novog, kao i da će sve aktivnosti koje je grad pokrenuo prošle godine biti nastavljene i u 2024. godini. 

Prema njegovim rečima, gradska uprava funkcionisaće po načelu uređenja jedne savremene kompanije koja će često da vrši preseke, odnosno rebalanse, kako bi mogla da ima uvid u to kakvom je finasijskom stanju i da li novac treba preusmeravati na neke druge projekte. Po njegovim rečima, nema ništa loše u čestim rebalansima budžeta. 

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

Kada je reč o nekim merama i politikama koje će grad sprovoditi, gradonačelnik Šapić je istakao da je oko 36 miliona evra namenjeno za novčanu pomoć roditeljima čija deca idu u školu.

Zatim je rekao da će značajan deo sredstava odlaziti u gradsko saobraćajno preduzeće, odnosno kako bi se obnovio vozni park GSP-a i najavio je nabavku novih autobusa, trolejbusa i tramvaja do kraja godine. 

Šapić je takođe rekao da mu do danas opozicija nije dostavila zvanični predlog kandidata za direktora Apoteka Beograda. Podstimo da je Šapić je prethodnih dana rekao da su Apoteke Beograd u lošem stanju i da jedna od mogućih opcija razrešenja problema u toj ustanovi jeste i privatizacija, pa je ponudio opoziciji da preuzme mesto direktora te ustanove. Međutim, kako je danas rekao, on do danas nije dobio ni jedan predlog od strane opozicije.

Šapić najavio spomenik Draži Mihailoviću kod Terazijske česme

Gradonačelnik Šapić se u svom obraćanju dotakao još jedne teme koju je pominjao i u prethodnim mesecima. On je ponovo rekao da smatra da se grob Josipa Broza Tita iz Kuće cveća treba premestiti na neko drugo mesto, ali je sada tu ideju proširio i na druge komunističke funkcionere. 

Naime, Šapić je pomenuo i Mošu Pijade, Ivo Lolu Ribara i Đuru Đakovića i rekao je da i njihovi posmrtni ostaci sa Kalemegdana treba da se izmeste na neko drugo mesto, ali da on za to nije nadležan, nije ovlašćen i da konačnu odluku o tome treba da donese Ministarstvo kulture.

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

Međutim, budući da za to nije ovlašćen, kako je rekao, on je ovlašćen za neke druge stvari kao gradonačelnik Beograda, pa je zbog toga najavio i formiranje komisije za imenovanje ulica, trgova i spomenika u Beogradu, te je najavio da bi uskoro grad Beograd mogao da dobije i spomenik komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu, Draži Mihajloviću.

"Nakon ove Skupštine, podneću inicijativu za izgradnju i postavku spomenika generalu Dragoljubu Mihajloviću. Mislim da on treba da ima konačno spomenik u Beogradu, da treba da ga ima na jednom dostojanstvenom mestu u centru grada. Moj predlog je da bude park Terazijska terasa", rekao je Šapić.

Manojlović: Kreni promeni se vraća u gradski parlament

Pred početak sednice, novinarima se obratila i opozicjia. Šef odborničke grupe u Skupštini grada Beograda Savo Manojlović izjavio je danas da će ta odbornička grupa danas učestvovati u radu gradskog parlamenta i najavio da će insistirati da se u dnevni red uvrsti tačka koja bi se odnosila na povećanje procenta zelene površine.

Podsetimo, Kreni promeni se vraća u parlament koji su napustili zbog, kako je rekao, "izborne krađe" na Novom Beogradu i u Nišu i da su tada pozvali celu opoziciju da izlaskom iz svih parlamenata izvrši pritisak da bi se podigla energija koja je posle izbora  postojala. 

Međutim, na novnarsko pitanje hoće li učestovovati i u narednim sednicama, rekli su da će odluke da donose od sednice do sednice.

"Za opštinu Novi Beograd moram reći da i pored toga što je evidentno došlo do štelovanja u samom postupku utvrđivanja nismo mogli naći konkretne dokaze", rekao je on i dodao da je i u Nišu bilo "više nego očigledno da je došlo do prekrajanja izborne volje  kroz prepravljanje zapisnika, ali da je u međuvremenu u tom gradu konstituisana skupština". 

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

On je zaključio da je "samim tim ta taktika iscrpljena i sada smo ovde i učestvovaćemo u radu", rekao je Manojlović novinarima u gradskoj skupštini.

Što se druih stavova opozcicije tiče, oni kritikuju rebalans budžeta, ocenjuju da nije razvojni i da ne koristi građanima. Takođe Miloš Pavlović iz Narodnog pokreta Srbije kaže da se neki važni projetki poput završetka Bulevara patrijarha Pavla ili glavne autobuske ili železničke stanice biti oduženi.

"Videćete da rekonstrukcija, odnosno izgradnja gradske autobuske i železničke stanice, neće biti završene u rokovima. Šesti put propada javna nabavka tendera za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava i sve iz samo jednog jedinog razloga, zato što deo novca se finansira od Evropske investicione banke, a po njihovim uslovima nema krađe i u toj situaciji niko ne želi da učestvuje na tenderu", rekao je on. 

Manojlović je takođe dodao da smatra da budžet koji je planiran ne ide, kako kaže, u korist Beograđana.

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

"Vidi se da budžet nije razvojni, nemate projekte koji razvijaju ovaj grad. Vidite kroz ovaj budžet jednu prostu stvar a to je da nam govore da bulevar Patriarha Pavla neće biti izgrađen. Dakle, vlast je nesposobna da jedan bulevar reši. Kako će ona, recimo, voditi računa o nekakvim standardima? Možemo pričati i o tome na republičkom nivou", rekao je Manojlović.

Kako reporter Euronews Srbija javlja, sat vremena nakon početka sednice Skupštine grada Beograda, sve opozicione odborničke grupe izašle su ispred sale kako bi protestovala zbog toga što nema direktnog prenosa sednice Skupštine grada na kanalu Studija B. 

Naime, oni su rekli da je to skandalozna parlamentarna praksa, zbog toga što građani ne mogu da čuju kako će biti korišćen i kako će se upravljati novcem iz budžeta grada Beograda. 

Istakli su takođe da je tačno da taj prenos ima na YouTube kanalu, međutim da je i taj prenos loš, da ima loše tehničke mogućnosti i lošu rezoluciju, loš zvuk i da ne može da se video premota unazad kako bi mogli da se čuju govori odbornika.

 

 

Komentari (0)

Srbija