Politika

Svečana akademija povodom Dana zastave u Ambasadi Srbije u Beču

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2024

-

23:32

Svečana akademija povodom Dana zastave u Ambasadi Srbije u Beču
Svečana akademija povodom Dana zastave u Ambasadi Srbije u Beču - Copyright Tanjug/AMBASADA SRBIJE U BEČU

veličina teksta

Aa Aa

Svečanu akademiju povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u organizaciji Ambasade Srbije u Beču i Misije Srbije pri OEBS i Predstavništvom Republike Srpske u Austriji održana je večeras u večeras u ambasade u Beču. 

U ime domaćina, ambasador Srbije Marko Blagojević je pozvao na snažnu podršku predsedniku i Vladi Srbije jer je, kako je rekao, Srbija jedina koja je dužna i koja štiti interese našeg naroda.

Istakao je da treba dostojno i ponosno da svedočimo o tome ko smo, šta predstavljamo i šta smo dali svetu i Austriji u kojoj smo najbrojnija zajednica kroz vekove, saopštila je Ambasada Srbije u Beču.

Republiku Srpsku u kojoj se takođe obeležava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na skupu je predstavljao šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, koji je pozvao sve građane srpskog porekla koji žive u toj zemlji da nastave da obeležavaju ovaj praznik, da neguju ljubav prema matici i čuvaju naše korene. 

Tanjug/AMBASADA SRBIJE U BEČU

 

Čestitajući praznik svim Srbima, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je da ga obeležavamo zajedno mada možda ne složni koliko bismo želeli da budemo i da zato naša himna moli za slogu i pravdu jer za Srbe pravde nema i naše rane ne bole nikoga osim nas. 

"Ovo je praznik nade, da ćemo jednom biti snažniji od sopstvenih mana i sopstvenih podela, ovo je praznik nade da jednom nećemo slušati strance, da ćemo jednom o sebi misliti bolje nego o onima koji nas svađaju i dele. Ovo je praznik nade i trvdoglavog uverenja da je proces ujedinjenja Srba započeo i da ga baš ništa ne može zaustaviti", naglasio je Vulin.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev je naglasio da današnji praznik čini posebnim to što ga obeležavamo zajedno u Beču, gradu koji je vekovima bio deo srpske istorijske sudbine, i koji danas, zahvaljujući brojnoj zajednici srpskih iseljenika, čuva srpski duhovni kod.

Svečanosti su, pored visokih zvanica, prisustvovali predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i brojnih udruženja naše dijaspore koja deluju u Austriji, ugledni pojedinci srpskog porekla iz političkog, privrednog, naučnog i kulturnog života Austrije, kao i studenti.

Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Republike Srbije Pres služba

 

Prigodan kulturno-umetnički program su, zahvaljujući podršci kompanije MTEL Austrija, priredili i izveli Srpski akademski ansambl, prvaci Operskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu Ljubica Vraneš i Dragoljub Bajić i Eparhijski mešoviti hor Kornelije Stanković. 

Tanjug/AMBASADA SRBIJE U BEČU

 

Brojna publika je imala priliku da posluša predavanje SPKD Prosvjeta Austrija o Srbima u Austriji i da se upozna sa veoma bogatom kulturom, istorijom i zajedničkom budućnošću.

Prepuna sala istorijskog zdanja Albert hola u Beču najbolji je pokazatelj srpskog jedinstva i želje našeg naroda da zajedno obeleži ovaj važan i veliki dan, ističe se u saopštenju ambasade. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija