Politika

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen u Minhenu, na svečanosti i Vladimir Lučić

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2024

-

21:00

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen u Minhenu, na svečanosti i Vladimir Lučić
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen u Minhenu, na svečanosti i Vladimir Lučić - Copyright Tanjug/Stefan Branković

veličina teksta

Aa Aa

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je u zgradi Konzulata u Minhenu u Saveznoj Republici Nemačkoj, a svečanosti je, pored velikog broja građana, prisustvovao i ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević.

Ceremonija je počela u 16 časova nastupima pevačkog društva "Soko" i kulturno-umetničkih društava "Jelek" i "Tesla" iz Nemačke. Zatim je nastupila učenica Ivone Koturović, da bi usledio i zvanični deo programa koji je otvoren intoniranjem himne "Bože pravde".

Prisutnima se obratio generalni konzul Srbije u Minhenu Božidar Vučurović i istakao da datum svedoči jednoj od najveličanstvenijih pobeda u istoriji Srbije – proboju Solunskog fronta.

"Sloboda je drugi deo trojstva srpske državnosti i ponosa. Jedinstvo treba tražiti u sebi, zatim ga uvezati porodicom, ulicom, selom, zavičajem i državom. Državi treba privesti sve pojedince, grupe i oblasti, ma koliko daleko bili, ako smo u njima osetili iskru roda. Ova tri znamenja sjedinjena u jednu slavnu, jaku, lepu državu, daju novo značenje terminu "Snaga Srbije", rekao je Milićević.

Član Minhenskog savetodavnog odbora za migracije Minhena Dimitrina Lang takođe je pozdravila srpske državljane, da bi se potom na podijumu pojavio i generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić. 

"Telekom Srbija u poslednjih godinu dana prisutna je na tržištu Nemačke. Cilj nam je da postanemo što jača međunarodna kompanija i sakupimo čitavu dijasporu u jednu telekomunikacionu mrežu. Otvorili smo drugu poslovnicu u Minhenu i pozivam sve da koriste naše usluge i moblinu telefoniju, kao i usluge televizije", poručio je Lučić. 

Tanjug/Stefan Branković

 

 

Specijalni gost iz Republike Srpske bio je ministar za evropske integracije Zlatan Klokić koji je opisao 15. septembar kao jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda. 

Ministar Milićević je čestitao praznik i najavio da će se sledeće godine obeležiti u Beču. 

"Srpska trobojka koju smo ponosno pratili u istorijskim bitkama, ohrabruje nas u ostvarenju našeg napretka i uliva ponos kada se vijori na najvišim jarbolima naše domovine, širom sveta, ili na sportskim borilištima nakon uspeha naših sportskih heroja", rekao je on.

Srbija nikada nije bila agresor, istakao je ministar i dodao da zastava simbolizuje jedinstvo, snagu i slobodarski duh.

"Mi nećemo odustati. Srbija neće odustati! Od istine, pravde, slobodarskog duha i jedinstva koje podrazumeva da će se Srbija i svi mi zajedno boriti za prava svakog sugrađanina, kako u okruženju, tako i širom sveta. Setite se svih generacija koje su koračale za srpskom trobojkom, uspeha i herojstava koje su postigli, slobode koju su osvojili... Neka nas oni i naša i srpska trobojka inspirišu i osnaže da nastavimo dalje, da čuvamo svoj identitet, našu slobodu, naše jedinstvo", zaključio je Milićević. 

Za doprinos jačanju veza srpskih državljana u Nemačkoj sa maticom, kao i očuvanje nacionalnog identiteta, ministar je dodelio zahvalnice generalniom konzulu Vučuroviću, kao i vicekonzulu u Minhenu Stefanu Kneževeću.

Zahvalnicu je dobio i generalni konzul u Štutgartu, koordinator srpskih dopunskih škola u Nemčakoj Tanja Hot, kao i predstavnici kompanija. 

Video pozivima događaj su uveličali brojni državljani Srbije iz čitavog sveta – od Banja Luke, preko Moskve, sve do Šangaja. Događaj je koncertom zatvorio pevač Željko Vasić.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik ustanovljen 2020. godine, a za dan obeležavanja uzet je simbolični datum Proboja solunskog fronta. Cilj uspostavljanja praznika jeste osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave.
 

Komentari (0)

Srbija