Politika

Milićević u Minhenu: Zastava simbol jedinstva, snage i slobodarskog duha

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2024

-

18:36

Milićević u Minhenu: Zastava simbol jedinstva, snage i slobodarskog duha
Milićević u Minhenu: Zastava simbol jedinstva, snage i slobodarskog duha - Copyright TANJUG/DUŠAN VELJOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti sa dijasporom Đorđe Milićević izjavio je danas u Minhenu, povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da Srbi ostaju ponosan i slobodan narod koji je uvek bio na pravoj strani. 

"Čestitam vam Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Našeg jedinstva, koje nam je potrebno kako bismo nastavili sa napretkom Srbije, odbranom naših interesa i sabiranjem koje će nam omogućiti da budemo jedinstveni gde god bili i koje predstavlja ključ u prevazilaženju prepreka, napretku i međusobnoj podršci. Naše slobode, za koju se borimo vekovima, koju moramo čuvati kao najveće blago", rekao je ministar.

Milićević je najavio da će sledeće godine Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, biti obeležen u Beču. On je istakao da Srbija nikada nije bila agresor i naveo da zastava simbolizuje jedinstvo, snagu i slobodarski duh.

"Srpska trobojka koju smo ponosno pratili u istorijskim bitkama, ohrabruje nas u ostvarenju našeg napretka i uliva ponos kada se vijori na najvišim jarbolima naše domovine, širom sveta, ili na sportskim borilištima nakon uspeha naših sportskih heroja", rekao je Milićević.

On je podsetio da je praznik ustanovljen 2020. godine i da je za datum uzet dan proboja Solunskog fornta 1918, a Srbi na Kosovu i Metohiji, ocenjuje ministar, najbolje znaju koja je cena slobode i istine.

"Mi nećemo odustati. Srbija neće odustati! Od istine, pravde, slobodarskog duha i jedinstva koje podrazumeva da će se Srbija i svi mi zajedno boriti za prava svakog sugrađanina, kako u okruženju, tako i širom sveta. Setite se svih generacija koje su koračale za srpskom trobojkom, uspeha i herojstava koje su postigli, slobode koju su osvojili... Neka nas oni i naša srpska trobojka inspirišu i osnaže da nastavimo dalje, da čuvamo svoj identitet, našu slobodu, naše jedinstvo", zaključio je Milićević.

Prisutne je pozdravio generalni konzul Srbije u Mihenu, a generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić istakao je da ne postoji prirodniji partner u organizovanja događaja. 

"Telekom Srbija u poslednjih godinu dana prisutna na tržištu Nemačke. Cilj nam je da postanemo što jača međunarodna kompanija i sakupimo čitavu dijasporu u jednu telekomunikacionu mrežu. Otvorili su drugu poslvonicu u Minhenu i pozivam sve da koriste naše usluge i moblinu telefoniju, kao i usluge televizije", rekao je on.

Lučić je otkrio da je cilj kompanije milion korisnika u tri godine. Prvi prodajni rezultati, kaže ohrabruju, a podršku ambasade u Nemačkoj i resornog ministrva ocenjuje kao odličnu. 

Ministar u Vladi Republike Srpske zadužen za evropske integracije Zlatan Klokić opisao je 15. septembar kao jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda. 

"Pre 106 godina naš narod je izvojevao jednu od najvećih pobeda u istoriji. U tome su uspeli jer su bili jedinstveni. Gde god Srbi živeli treba da šalju poruke jedinstva i očuvanja nacionalnog identiteta. Treba da zajedno – i Srbija i Republika Srpska brinemo o ljudima u rajejanju, kako u Minhenu i Nemačkoj, tako i čitavom svetu", naveo je.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se u zgradi Konzulata u Minhenu uz bogat kulturno-umetnički program. To je drugi put da se praznik obeležava i van granica Srbije i Republike Srpske.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija