Politika

Nikodijević: Predloženi rebalans gradskog budžeta 202 milijarde, najviše novca za javni prevoz

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2024

-

14:21

Nikodijević: Predloženi rebalans gradskog budžeta 202 milijarde, najviše novca za javni prevoz
Nikola Nikodijević - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od glavnih tačaka sednice Skupštine grada Beograda, koja je zakazana za ponedeljak, 16. septembar, prema rečima predsednika skupštine Nikole Nikodijevića biće rebalans gradskog budžeta koji je predložen u iznosu od 202,2 milijardi dinara.

On je za Tanjug rekao da je u junu, brzo nakon konstituisanja Skupštine grada, usvojen gradski budžet uz obećanje da će prvo biti urađen njegov rebalans s obzirom da je grad u prvih šest meseci bio na privremenom finansiranju, kao i da je neophodno da se finansije Beograda prilagode potrebama grada.

"Ovaj rebalans radimo pre svega zato što imamo povećanje prihoda u budžetu grada Beograda za 6,1 odsto pa će budžet iznositi 202,2 milijarde dinara. To povećanje će pre svega otići u javni prevoz i novi ugovor o privatnom javnom partnerstvu sa privatnim prevoznicima jedna je od tačaka dnevnog reda", naveo je on.

Dodao je da će deo novca biti potrošen za revitalizaciju i izgradnju novih saobraćajnica i puteva.

Nikodijević je istakao da ovo ulaganje neće uticati na ostale obaveze grada prema korisnicima i da ostaju sva socijalna davanja i podrška, pre svega roditeljima sa decom odnosno da se ne umanjuju.

"Za nas je u ovom trenutku veoma značajna odluka odnosno ugovor o privatnom javnom partnerstvu sa privatnim prevoznicima, na potezima 300, 400 i 500, što uključuje 84 linije. Imali ste prilike juče da vidite i promociju novih autobusa koje su privatni prevoznici kupili. Prema novoj odluci Skupštine grada Beograda polovina tih vozila moraju biti nova za sve one koji žele da učestvuju na konkursu", rekao je on.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ocenio je da je želja gradskih vlasti da pre svega povećaju komfor i bezbednost putnika i da se zato kod zaključenja novih ugovora insistira da vozila ne smeju biti starija od 10 godina, a da 50 odsto vozila mora biti novo.

Prema njegovim rečima, uvedena je još jedna novina kada je reč o privatnim prevoznicima, a to je da grad sva vozila koja su starija od pet godina manje plaća po kilometru nego vozila koja su stara do pet godina.

To bi, dodao je, trebalo da motiviše privatnike da kupuju nova vozila.

Formira se biro za projektovanje grada Beograda

Nikodijević je naveo da će se na sednici u ponedeljak naći i veliki broj planova, koji su osnov za razvoj grada kao i odluka o formiranju posebnog javnog preduzeća, odnosno biroa za projektovanje grada Beograda.

"Do sada smo za neke javne površine ili za javne objekte kada smo želeli da radimo njihovu rekonstrukciju ili sanaciju, morali da raspisujemo tendere i često nismo mogli da utičemo na brzinu i kvalitet projektnih rešenja. Sada pravimo svoj biro u okviru Kancelarije gradskog urbaniste tako da će grad Beograd sam moći da izrađuje svoje projektnu dokumentaciju", pojasnio je on.

Dodao je da će biro biti namenjen za manje poslove, za šta su do sada morali da se raspisuju tenderi, što je prema njegovim rečima nekada za rezultat imalo to da se dobije drugačiji kvalitet i brzina od onoga što se htelo.

"Izgradnja stanova za raseljavanje građana" 

Na dnevnom redu zasedanja biće i odluka o izgradnji stanova a reč je pre svega o stanovima koji će biti potrebni zbog eksproprijacije.

"Imamo veliki broj projekata zbog kojih ćemo morati da raseljavamo određeni broj građana Beograda. Pre svega mislim na Beogradski metro jedan od najvećih projekata da bismo mogli brzo da sprovedemo ekspropriaciju. Donećemo odluku o izgradnji stanova koji će nam služiti upravo u tu svrhu", rekao je on.

Tanjug/Rade Prelić

 

Naveo je da se radi o više stotina stanova, ali da će na sednici samo biti doneta odluka o izgradnji, a kasnije će se utvrditi kolike su potrebe za ovim stanovima.

Kako je saopštio Gradski sekretarijat za informisanje, pred odbornicima će se naći Predlog programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2024. godinu, Predlog odluke o lokalnim administrativnim taksama, Predlog rešenja o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja pojedinih javnih preduzeća za 2024. godinu.

Odbornici će raspravljati i o jednom broju predloga planova detaljne i generalne regulacije od značaja za razvoj Beograda.

Na dnevnom redu su i Predlog odluke o dopunama Odluke o komunalnom redu, Predlog odluke o dopunama Odluke o upravljanju grobljima, sahranjivanju i pogrebnoj delatnosti na teritoriji Beograda, Predlog dopune Kodeksa ponašanja službenika i nameštenika Grada Beograda, te Predlog odluke o proglašenju zaštićenog staništa "Glinara".

Pred odbornicima će biti i razmatranje Izveštaja o realizovanim aktivnostima za smanjenje zagađenosti vazduha definisanih akcionim planom za sprovođenje mera za smanjenje zagađenosti vazduha, u okviru Plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd, za period januar-decembar 2023. godine, kao i Izveštaja o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji Beograda za 2023. godinu.

Komentari (0)

Srbija