Politika

Ministarstvo kulture o akciji kosovske policije: U toku nasilno odnošenje arhivske građe u Leposaviću

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2024

-

18:33

Ministarstvo kulture o akciji kosovske policije: U toku nasilno odnošenje arhivske građe u Leposaviću
Ministarstvo kulture o akciji kosovske policije: U toku nasilno odnošenje arhivske građe u Leposaviću - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo kulture Republike Srbije i Državni arhiv Srbije obaveštavaju međunarodnu i domaću javnost da je u toku nasilno odnošenje arhivske građe u Leposaviću koja pripada arhivskom fondu Republike Srbije. 

Kako se navodi u saopštenju, kosovska policija tim postupkom čini nasilje nad kulturnim dobrom Republike Srbije. 

"Arhivska građa se uvek za vreme okupacija (Prvi svetski rat, Drugi svetski rat) otimala i odnosila, pa najnovije nasilje kosovske policije budi sećanje na takve vandalske postupke. Kada se sa arhivskom građom postupa mimo procedura koje predviđaju međunarodni arhivski standardi i zakoni u svim državama onda se to naziva pljačka", zaključuje se u saopštenju.

Tanjug/video/screenshot

 

Pripadnici Odeljenja za privredni kriminal uz asistenciju takozvane kosovske policije u Leposaviću vrše pretres prostorija u kojima je smešten trezor Narodne banke Srbije, potvrđeno je za Tanjug iz tzv. kosovske policije.

Kako je navedeno, pretres se vrši po nalogu suda iz severnog dela Kosovske Mitrovice.

"Sve što pronađemo, a od važnosti je za istragu, biće zaplenjeno", rekli su iz policije.

Trezor Narodne banke Srbije smešten je u istom objektu gde se donedavno nalazio i Privremeni organ opštine Leposavić koji su pripadnici takozvane kosovske policije zatvorili 30. avgusta, a pre nekoliko dana su odatle odneli i računarsku opremu i dokumentaciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija