Politika

Šapić: Opozicija do ponedeljka da nam da predlog za direktora Apoteke Beograd, podržaćemo to

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2024

-

13:17 >> 15:11

Šapić: Opozicija do ponedeljka da nam da predlog za direktora Apoteke Beograd, podržaćemo to
Šapić: Opozicija do ponedeljka da nam da predlog za direktora Apoteke Beograd, podržaćemo to - Copyright Tanjug/Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će u naredna dva ili tri dana na ulicama grada Beograda biti pušteno još 80 novih autobusa javnog gradskog prevoza.

On je prilikom obilaska pogona GSP gde su predstavljeni novi autobusi rekao da je 80 novih autobusa pušteno u saobraćaj i u julu, čime je za dva ili tri meseca Grad Beograd dobio 160 novih autobusa.

"Ako se sećate, pre godinu dana 100 vozila smo mi kupili, takođe smo ih pustili. Ako Bog da, ovde ćemo da budemo svi zajedno u oktobru mesecu kada ćemo 350 vozila da pokažemo, koji će takođe postati sastavni deo beogradskog javnog prevoza. Do kraja godine očekujemo 400, to je ovaj novi ugovor", rekao je Šapić.

Šapić je rekao da od kada je došao na mesto gradonačelnika, zaključno sa 31. decembrom 2024. godine biće nabavljeno 750 novih autobusa.

"Do kraja 2026. godine će taj broj porasti za još 500 i izaći na 1.300. U međuvremenu sada već pripremamo finansije da uđemo u kupovinu 80 novih tramvaja i 80 novih trolejbusa, a 25 novih tramvaja stižu već jer je taj ugovor potpisan i već smo krenuli to da isplaćujemo. Mi ćemo naručiti još 250 novih gasnih autobusa za naše gradsko-saobraćajno preduzeće i GSP već u roku od najkasnije godinu i po dana neće imati nijedno vozilo u centru grada koje nije na gas, već će svi biti ekološki na gas", rekao je gradonačelnik.

Šapić se osvrnuo i na plate i položaj zaposlenih u GSP i rekao da je prosečna plata u avgustu mesecu vozača bila 116.000 dinara, a plata u održavanju 93.000 dinara.

"S tim što od 1. septembra je usledilo novo povećanje za 10 procenata. Po ugovoru radnici od GSP imaju 33 dana odmora minimum zakonski je 20 noćni rad minimum, zakonski je uvećanje 26 odsto, oni imaju 50 odsto, tokom praznika kad rade plaća se 125 odsto, zakonski je 110 odsto", objasnio je Šapić.

Gradonačelnik je rekao da će se ograničiti brzinu kretanja autobusa u gradu na 55 kilometara na sat.

Gradonačelnik je dodao da što se tiče tehničkih pregleda vozila, to nije do grada Beograda, da i na to ne može da utiče Grad, ali je saglasan da je to važno pitanje na kojem mora da se radi.

"Sada imaju nikad veće obaveze. Apsolutno saglasan da treba da se kontroliše i  mi smo u poslednje dve godine ispisali na desetine miliona dinara kazni privatnim prevoznicima", rekao je on.

On je dodao da nijedan radnik GSP nije ostao bez posla, zbog toga što je Grad menjao formu funkcionisanja.

Šapić je odgovarajući na pitanja novinara zašto je poskupela rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, a rok za završetak radova produžen, rekao da ne zna i da je to posao Sekretarijata za investicije.

"Ne znam koji su razlozi. Problemi pri projektu često se dešavaju. Evo recimo na Vlajkovićevoj garaži rade kineski investitori, pojavile su se neke podzemne vode koje nema u projektu. I zaustavili su im sve ponovno na dva meseca, ali se nadam kako su rekli da će završiti na vreme. Ne znam koji je razlog, neću da pravdam izvođače", rekao je on.

Na pitanje zašto je poskupeo parking u  Beogradu, Šapić je rekao da pretpostavlja da je zbog inflacije i da rastu troškovi, kao i da je pre godinu dana poskupeo za par dinara, a pre toga nije 11 godina.

"Ipak neka inflacija postoji. Sad je zaustavljana. Mi smo imali ozbiljnu inflaciju  prethodne dve godine. Toga smo svesni. Svi želimo da budemo fer. Pa nemoguće je da stalno tražite nova parking mesta, a da ne poskupi parking. Od čega da ih pravimo? Problem parkiranja je problem svih velikih evropskih gradova", rekao je on.

Šapić je istakao da je donekle rešenje u izgradnji garaža.

Gradonačelnik je rekao da će u Blokovima od 61 do 64 na Novom Beogradu biti izgrađeno 510 novih parking mesta.

"Nešto više od 200 parking mesta je urađeno, radi se do kraja godine. Poslednjih godinu i po dana po mom dolasku, urađeno je 1.300 parking mesta. Mi ćemo završno sa ovom godinom otvoriti novih 2.500 sa tih 510. Garaža Pinki je otvorena, u Vlajkovićevoj se radi. Započeli smo garažu kod Hrama Svetog Save na Vračaru", rekao je on.

Dodao je da parking mesto ne može isto da košta u centru ili na periferiji i da je trend svih velikih gradova da se vozila izmeste iz centra i više koristi javni prevoz.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija