Politika

Četrnaesti dan blokade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2024

-

07:44

Četrnaesti dan blokade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije
Četrnaesti dan blokade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Blokada srpskih institucija na severu Kosova i Metohije i sprečavanje zaposlenih u privremenim opštinskim organima, PIO fondu, Kancelariji za Kosovo i Metohiju, traje i dalje. Zaposleni 14 dana od početka blokade ne mogu na svoja radna mesta.

Četvorici srpskih mladića, pritvorenih zbog navodnog napada na kosovsku policiju, određen je kućni pritvor od mesec dana, Srbi su pre i tokom njihovog saslušanja protestovali ispred zgrade takozvane kosovske policije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Povod za protest je brutalno prebijanje četvorice srpskih mladića prilikom privođenja u Mitrovici, a kosovska policija tvrdi da je fizički napadnut i njen pripadnik, ali ne navodi kako je do tog napada došlo.

Mladićima je određen kućni pritvor od mesec dana.

Istog dana, kosovsko tužilaštvo u Prištini je objavilo optužnicu za slučaj Banjska protiv 45 osoba. Tereti ih za navodni "terorizam", odnosno krivična dela "protiv ustavnog poretka i bezbednosti, finansiranje terorizma i pranje novca".

Podsećamo, blokada privremenih organa u opštinama na severu Kosova i Metohije traje od 30. avgusta, a za to vreme kosovska policija je zaplenila dokumentaciju iz srpskih institucija, koja je završila je u prištinskoj arhivskoj agenciji, u kojoj kažu da je reč o "značajnoj količini arhivske građe", javljaju prištinski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija