Politika

Đurić ispratio Hercoga i izrazio zahvalnost na poseti Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2024

-

10:40

Đurić ispratio Hercoga i izrazio zahvalnost na poseti Beogradu
Đurić ispratio Hercoga i izrazio zahvalnost na poseti Beogradu - Copyright Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, ispraćajući danas predsednika Izraela Isaka Hercoga na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", izrazio je zahvalnost na poseti Beogradu, ukazujući da su susreti na visokom nivou uvek dodatni impuls za unapređenje odnosa dveju zemalja.

Srpski i jevrejski narod veže vekovno prijateljstvo, naglasio je Đurić, a danas značaj odnosa sa državom Izrael daleko prevazilazi okvire Bliskog Istoka ili samo našeg bilateralnog odnosa, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije zahvalio je predsedniku Hercogu i na podršci za specijalizovanu izložbu Ekspo 2027, čiji je Srbija domaćin i izrazio zadovoljstvo zbog potencijala za saradnju koji su sagledani prilikom posete.

Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

 

Ispraćaju predsednika Hercoga na beogradskom aerodromu prisustvovali su i ambasador Srbije u Izraelu Miroljub Petrović i ambasadorka Izraela u Srbiji Avivit Bar-Ilan.

Rakić: Poseta Hercoga veliki diplomatski potez Srbije

Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić izjavio je danas, povodom posete izraleskog predsednika Isaka Hercoga Srbiji, da je politika Beograda prema Izraelu veoma značajna, i ocenio da bi Beograd preko Izraela, kao trenutno najvažnijeg saveznika SAD, mogao da na neki način utiče na bolje razumevanje Amerike za stav Srbije i njene probleme, pre svega kada je reč o Kosovu i Metohiji.

On je za Tanjug rekao da bi potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Izraelom, koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Hercogom, bio još jedan veliki korak Srbije u razvijanju svoje ekonomije, s obzirom da takav ugovor koji Srbija ima sa Kinom već daje dobre rezultate.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Svaka ozbiljna država gleda šta se na nekom terenu radi, Izraelci vide da Srbija vodi uravnoteženu politiku, da je Kina ovde izuzetno prisutna, a i da su najveće strane investicije u Srbiji iz Zapadne Evrope. Izrael ima šta da ponudi, pre svega tehnologiju gde su oni u samom vrhu, mogli bismo da razvijamo saradnju i u proizvodnji hrane", naveo je Rakić.

On je istakao da je poseta izraelskog predsednika veliki diplomatski potez Srbije i još jedan u nizu ozbiljnih poseta koje se događaju u Srbiji, što se, dodaje on, ne može reći za države u regionu.

Rakić kaže da je situacija na KiM veoma ozbiljna, ocenivši da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno pokušava raznim provokacijama da izazove reakciju Srbije koju bi mogao da okarakteriše kao neprimerenu i da pozove međunarodnu zajednicu da reaguje, odnosno da deluje.

Iako je Srbija navikla na te provokacije i da očekuje da će se one pojačavati ili do predsedničkih izbora u Americi ili do izbora na Kosovu koji su zakazani za februar, Rakić je istakao da ipak postoji granica u Kurtijevim akcijama i delovanjima protiv Srba.

"On svašta radi, maltretira građane, posebno Srbe, i onda dobije packu od strane međunarodne zajednice koja kaže 'most ne diraš' i tu je kraj svake priče. Kada smo videli kordon sa druge strane, on je odustao, morao je da se povuče. Ta priča da niko ne može da ga zaustavi u suštini nije tačna", izjavio je on.

Kako je naveo, konstantno insistiranje i poziv na dijalog Beograda i Prištine od strane međunarodne zajednice je stalna floskula koja služi kao neka vrsta alibija međunarodnoj zajednici da se ništa ne radi.

Rakić dodaje da Kurti u međuprostoru do izbora u SAD i početka rada novog sastava Evropske komisije, radi ono što je imanentno njegovom karakteru, odnosno bavi se provokacijama i nasiljem jer osim toga on nema ništa drugo da ponudi.

"On ne može da ponudi nikakvu viziju, ne samo političku nego viziju za bolji život svih građana na Kosovu. Da li će opozicija dole to da iskoristi protiv njega i da li će u međuvremenu da poraste međunarodni pritisak da on ne ostvari političku pobedu na izborima, to je neizvesno. Bićemo svedoci u narednom periodu novim provokacijama, žrtve će biti Srbi", ocenio je on.

Na pitanje da li će posle posete predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka Beogradu i most na Ibru biti predmet pregovora Beograda i Prištine, Rakić je rekao da je Lajčak deo odlazeće ganriture u Briselu koji na svaki način pokušava da opravda svoj rad u prethodnom periodu kako bi rekao da je dijalog održao u životu, i ocenio da oko mosta na Ibru nema šta da se pregovora.

"On je dobio jasnu poruku, povukao se, i šta bi tu više bila tema razgovora. Tema razgovora su neki drugi problemi kao što je formiranje ZSO. Moramo da sačekamo narednih nekoliko meseci, biće novih provokacija", poručio je Rakić.

 

Komentari (0)

Srbija