Politika

Generalni sekretar Svetskog saveta crkava posetio Kosovo i Metohiju

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2024

-

22:02

Generalni sekretar Svetskog saveta crkava posetio Kosovo i Metohiju
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Svetskog saveta crkava Džeri Pilej, u pratnji direktora Komisije za veru i poredak Svetskog saveta crkava Andreja Jeftića, boravio je u poseti Kosovu i Metohiji 4. i 5. septembra, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska. 

"Poseta je počela u Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji u Prizrenu, gde su ih dočekali arhimandrit Andrej Sajc, zamenik eparhijskog arhijereja, protosinđel Isidor Jagodić, zamenik rektora bogoslovije, i drugi članovi nastavnog osoblja. Visokoprečasni profesor doktor Pilej i doktor Jeftić su takođe posetili istorijske srpske pravoslavne crkve u Prizrenu, uključujući i crkvu Bogorodice Ljeviške iz 14. veka, spomenik svetske baštine Unesko", navodi se u saopštenju eparhije.

Nastavljajući svoju posetu, predstavnici Svetskog saveta crkava su stigli u manastir Visoki Dečani iz 14. veka, koji je takođe upisan na listu svetske baštine Unesko.

U večernjim satima, u razgovoru sa igumanom manastira, arhimandritom Savom Janjićem, razmatrani su aktuelni problemi sa kojima se suočava Srpska Pravoslavna Crkva na KiM.

Visoka delegacija je posetila manastir Pećku Patrijaršiju. Gosti su imali priliku da se upoznaju sa istorijskim crkvama Pećke patrijaršije, duhovnim centrom Srpske Pravoslavne Crkve još od 13. veka, koja je takođe spomenik svetske baštine Uneska.

U saopštenju se dodaje da su eparhijski predstavnici izrazili zahvalnost Pileju u ime mitropolita Teodosija, zahvalivši se Svetskom savetu crkava na njegovom stalnom zalaganju za unapređenje ljudskih prava i mira, kao i na kontinuiranom interesovanju za očuvanje SPC na KiM.

 

Komentari (0)

Srbija