Politika

Blokade na administrativnim prelazima: Organizatori propuštaju one sa srpskim dokumentima

Komentari

Autor: Kossev, Kosovo online

06/09/2024

-

20:21

Blokade na administrativnim prelazima: Organizatori propuštaju one sa srpskim dokumentima
Blokade na administrativnim prelazima: Organizatori propuštaju one sa srpskim dokumentima - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Određeni administrativni prelazi između Kosova i Metohije i centralne Srbije su blokirani sa srpske strane. Kako prenosi Kossev, blokade su na Jarinju i Merdaru formirale manje grupe ljudi. Slobodan prolaz omogućen je onima sa srpskim registarskim tablicama, odnosno svima koji imaju srpska dokumenta, navode organizatori. Kosovo online piše da i pored najava blokada prelazi funkcionišu normalno.

Taj medij prenosi da je mali broj ljudi oko 18.30 blokirao put Niš – Priština na oko dva kilometra udaljenosti od prelaza Merdare, u istoimenom selu u centralnoj Srbiji. U mestu Rudnica, nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje, okupila se tek nekolicina Srba.

Na putu Niš-Priština, kod Merdara, jedna traka je blokirana vozilima, dok u drugoj traci mali broj okupljenih "odlučuje" koga će propustiti, javio je izveštač Kosovo onlajna. Građani sa srpskim dokumentima prolaze neometano.

Prelaz Merdare funkcioniše neometano, a u Kosovskoj policiji, na prelazu sa kosovske strane, kažu da će se za njih "rad odvijati normalno". Ista je slika i na Jarinju, gde prelaz radi normalno, bez zabrana i saobraćaj se odvija neometano.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević je prethdno najavio da će blokada koju organizuju zavičajna udruženja građana sa KiM biti izvršena na četiri prelaza iz pravca centralne Srbije, ali i Crne Gore. Ujedno je izneo uslove za ukidanje blokada.

"Trajaće sve dok se sa Severa Kosova ne povuku kosovske policijske snage i dok se uzurpirane institucije ne vrate Srbima. Zahtevamo i da KFOR, u skladu s mandatom Rezolucije 1244, preuzme kontrolu na Severu Kosova", kazao je Rojević.

Komentari (0)

Srbija