Politika

Đurić za Politiko: Mi u Srbiji znamo gde pripadamo, a pripadamo evropskoj zajednici

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2024

-

17:33

Đurić za Politiko: Mi u Srbiji znamo gde pripadamo, a pripadamo evropskoj zajednici
Marko Đurić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Mi u Srbiji imamo mapu i definitivno znamo gde pripadamo, a pripadamo evropskoj zajednici, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić za list Politiko.

"Srbija nije pion na šahovskoj tabli", istakao je on u intervjuu uredniku uglednog lista, Metjuu Kaminskom.

Kaminski navodi da je Đurić kao student učestvovao u pokretu Otpor protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Ovog leta, na poziv američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, Đurić je bio u Vašingtonu na samitu NATO kao prvi srpski ministar spoljnih poslova koji je ikada prisustvovao.

Njegovo prisustvo 25 godina nakon što je Alijansa vodila rat sa Srbijom, privuklo je malo pažnje, ali je bilo izuzetno.

"Srpsko rukovodstvo je namerno odlučilo da investira u SAD", rekao je Đurić i dodao da se Srbija otvorila za saradnju u svim sferama.

Srbija je danas jedno od najvažnijih "međuprostora" u svetu, a sudbina Srbije će pomoći da se odredi koja će velika sila dominirati u ovom veku, što predstavlja test američke moći za onoga ko zauzme Belu kuću u novembru, piše Politiko.

List navodi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić šalje "suptilne, ali nepogrešive signale" ka Zapadu.

Takođe, u gorućem sporu sa Prištinom oko srpske etničke enklave, zapadni zvaničnici primećuju da je Srbija bila uzdržanija i da su SAD prošle nedelje stale na stranu Beograda nakon što su privremene institucije u Prištini zatvorile kancelarije lokalne srpske vlade, navodi Politiko.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija