Politika

Lajčak u Prištini: Imamo dogovor o nastavku dijaloga, ali nećemo još da objavljujemo datum

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2024

-

08:51

Lajčak u Prištini: Imamo dogovor o nastavku dijaloga, ali nećemo još da objavljujemo datum
Miroslav Lajčak - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, stigao je u zgradu kosovske vlade, gde će razgovarati sa glavnim prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem, javlja reporterka Euronews Srbija.

Lajčak je ranije najavio da je cilj njegove posete da ugovori novu rundu dijaloga, posle najnovijeg upada kosovske policije u institucije Republike Srbije, što je sada i potvrdio u obraćanju medijima.

"Ovde u Prištini sam na poziv Bisljimija, kao deo priprema za predstojeći sastanak glavnih pregovarača u Briselu u danima koji predstoje. Razgovarali smo o detaljima o agendi sastanka i o pitanjima na koja treba da se obrati pažnja. Takođe, jako je bitno pitanje kako da deblokiramo implementaciju prethodno postignutig dogovora o normalizaciji, imao sam izuzetno bitnu konverzaciju baš o tome. Razgovarali smo i o tome koliki je napredak napravljen od poslednjeg sastanka glavnih pregovarača", rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da su razgovarali i o otvaranju mosta na Ibru za saobraćaj.

"Ponoviću svoj stav, most treba da bude otvoren, ali bi on trebalo da bude otvoren u saradnji sa međunarodnim partnerima Kosova", istakao je.

Komentarišući najavljenu blokadu prelaza sa Kosovom, Lajčak je rekao da je video najave, ali da se nada da neće biti blokade, jer će to, kako je naveo, imati negativan uticaj na slobodu kretanja.

Na pitanje da li ima informacije da će se Srbija povući iz Ohridskog sporazuma, Lajčak je rekao da je sporazum pravno obavezujući za obe strane.

"Ohridski sporazum je pravno obavezujući i radimo na njegovoj implementaciji. Nijedna strana se nije povukla i razgovaramo sa obe strane, i sa Srbijom i sa Kosovom kako bismo ubrzali implementaciju", rekao je on i nastavio:

"Pismo je povučeno. Bilo je pojedinih izjava koje nisu bile od pomoći, ali sporazum je u potpunosti validan i u celosti, i više od toga...I kao takav, sporazum je deo kosovskog i  evropskog puta Srbije, tako da ima dvostruku važnost. Znaci da je između Srbije i Kosova, Srbije i EU, i Kosova i EU"

O potencijalnom datumu za nastavak Dijaloga Beograda i Prištine u Briselu kaže:

"Razgovarai smo o tome, imamo dogovor, ali nećemo još da objavljujemo", zaključuje Lajčak.

 

Komentari (0)

Srbija