Politika

Kosovska policija ispred srpskih institucija na severu KiM, građani pokušali da uđu u kancelarije ali im nije dozvoljeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2024

-

08:20

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija je i dalje ispred srpskih institucija na severu Kososova i Metohije, na kojima su postavljene improvizovane table kosovskih institucija. Kordon italijanskih karabinjera povukao se sa mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, ali na prilazu mostu, kao i do sada, ostaje nekoliko karabinjera sa dva blindirana i dva terenska vozila. 

Dopisnica Euronews Srbija javlja da su se Srbi u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu okupili ispred zgrada instituciaj u kojima su zaposleni, a jedna od radnica koja se obratila medijima je poručila da oni nisu došli da protestuju, već da su došli na posao.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Građani su obavili kratak razgovor sa pripadnicima kosovske policije, tražili su da uđu u svoje kancelarije, ali im je rečeno da ne mogu da pređu žutu traku jer su unutra smeštene kosovske institucije.

Radnici zabrinuti za budućnost

Ispred svih objekata u kojima su bile srpske institucije sada se nalaze pripadnici kosovske polciije, ali jutros nije bilo nikakvih incidenata. BIlo je obraćanja radnika koji su zabrinuti za svoju budućnost.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Oni očekuju da ih država Srbije neće ostaviti bez plata, ali ističu da onda nemaju obavezu da dolaze na posao i da se ne zna šta je sledeće na udaru vlade Aljbina Kurtija. Ljudi su zabrinuti za bezbednost, javlja dopisnica Euronews Srbija.

Zabinuti i roditelji đaka

Danas je i prvi dan škole, a srpski đaci su seli u klupe i južno i severno od Ibra. Broj učenika se nije drastično promenio, ima oko 15.000 osnovaca, srednjopkolaca i predškolaca koji pohađaju nastavu po sistemu Srbije. Dopisnica Euronews Srbija ističe da je ove godine upisano 1.090 prvaka i da za sada sve normalno protiče. 

Međutim, roditelji su zabrinuti za bezbednost dece i strahuju da bi možda kosovska vlada i polcija mogli da preduzmu mere u školama i zdravstvenim ustanovama.

Osim toga, postojii problem sa dopremanjem udžbenika zbog zabrane uvoza srpske robe i zbog zatvaranja pošte. 

Komentari (0)

Srbija