Politika

Macura: Oštre kritike nedovoljne, EU i SAD da iskoriste mehanizme zaštite Srba na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2024

-

10:31

Macura: Oštre kritike nedovoljne, EU i SAD da iskoriste mehanizme zaštite Srba na KiM
Macura: Oštre kritike nedovoljne, EU i SAD da iskoriste mehanizme zaštite Srba na KiM - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka bez portfelja Tatjana Macura saopštila je danas da oštre kritike EU i SAD upućene Prištini zbog poslednjih akcija na severu KiM nisu dovoljne, izražavajući nadu da će "iskoristiti sve njima dostupne mehanizme i zaštititi građane i imovinu izložene teroru i sankcionisati nalogodavce vandalskih aktivnosti na severu KiM".

"Veoma sam zabrinuta zbog još jedne u nizu akcija uperene direktno protiv srpskog stanovništva, kulturnog i drugog nasleđa i institucija Republike Srbije na severu Kosova i Metohije. Sakrivajući se iza zavese navodne borbe za jednakost građana, režim Aljbina Kurtija sprovodi najperfidnije proterivanje, što predstavlja presedan u savremenoj Evropi i protivno je svim njenim vrednostima", saopštila je Macura.

U saopštenju kabineta ministarke bez portfelja zadužene za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena, navodi se da jednostranim akcijama i grubim kršenjem ljudskih prava Srba, privremene institucije u Prištini ne žele ništa drugo nego da nastave “tiho etničko čišćenje" koje je na žalost podstaknuto jasno izraženim osećajem straha od suživota u ovakvim okolnostima. 

"Od početka varvarskih nasrtaja, preko 15 odsto pripadnika srpskog naroda je napustilo Kosovo i Metohiju", podsetila je Macura. 

Ona je apelovala na uticajne međunarodne aktere da prepoznaju istinske napore Beograda da dijalog bude osnova za rešavanje svih problema i da "utiču na Aljbina Kurtija kako bismo povratili željeni mir i stabilnost", kao i da se svi problemi rešavaju u okviru institucija. 

Macura je dodala da mehanizmi postoje s obzirom da ih još uvek važeća Rezolucije SB 1244 obavezuje da obezbede mir i bezbednost svim građanima. 

"Svakako izražavam zahvalnost visokim zvaničnicima Evropske unije i SAD-a na oštrim kritikama upućenim privremenim institucijama na Kosovu i Metohiji, ali se plašim da to nije dovoljno i ne proizvodi efekte koje naši građani koji žive u konstantnom opravdanom strahu očekuju, te se nadam da će iskoristiti sve mehanizme koji su im dostupni i zaštiti građane i imovnu izložene teroru i sankcionisati nalogodavce vandalskih aktivnosti na severu Kosova i Metohije“, navodi se u izjavi ministarke Macure.

Komentari (0)

Srbija