Politika

Poseta koja se čekala celo leto: Makron stiže u Srbiju i sa sobom nosi širok spisak tema, očekuju se važni sporazumi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/08/2024

-

07:07

Poseta koja se čekala celo leto: Makron stiže u Srbiju i sa sobom nosi širok spisak tema, očekuju se važni sporazumi
Poseta koja se čekala celo leto: Makron stiže u Srbiju i sa sobom nosi širok spisak tema, očekuju se važni sporazumi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron danas stiže u dvodnevnu posetu Srbiji. Kako je najavljeno, osim Beograda, posetiće i Novi Sad. Spisak tema o kojima će razgovarati sa predsednikom Srbije ali i sa zvaničnicima u Beogradu je veoma širok, a očekuje se da bi mogli da budu postignuti neki veoma važni sporazumi. Sigurno će biti reči o unapređenju saradnje u ekonomiji, energetici i novim tehnologijama, kao i veštačkoj inteligenciji. Verovatno će se razgovrati i odnosima Beorada i Prištine, a konačno bi mogli da vidimo epilog priče koja traje već duže vreme, a to je nabavka borbenih aviona Rafal. 

Prema zvničnom programu posete, očekuje se da francuski predsednik sleti na Aerodrom "Nikola Tesla" oko 18.05 sati, gde će biti priređen doček. Nakon toga uslediće ceremonija svečanog dočeka ispred Palate "Srbija" sa vojnim počastima od 18 i 30 sati. 

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona biće u 18.45 časova. Nakon čega će od 19.40 sati uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika u sali Jugoslavija u "Palati Srbija". Dvojica predsednika obratiće se medijima u 19.45 časova. 

Drugog dana posete, Makron će otići u Novi Sad gde će u 10.30 sati posetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke. Od 11.15 časova očekuje se obraćanje predsednika Vučića i predsednika Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Schneider Electric LLC" u Novom Sadu.  

Instagram/buducnostsrbijeav

 

Prema programu, drogog dana posete, od 15 i 30 časova uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika. Oko 15.50 časova uslediće ispraćaj predsednika Francuske Emanuela Makrona. 

O čemu će razgovarati Makron i Vučić? 

Predsednik Francuske stiže u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, sa ciljem da se dalje prodube bilateralni odnosi i saradnja u oblasti privrede, zdravstva, energetike i kulture, potvrđeno je ranije Tanjugu u Predsedništvu Srbije. 

Dvojica lidera će razgovarati i o pitanjima u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI), budući da će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, a da je Francuska domaćin samita AI koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine. Takođe, Makron će posetu iskoristiti kako bi ponovo potvrdio podršku Francuske evropskom putu Srbije. 

Program posete, 1. dan

  • 18.05 Makron sleće na aerodrom "Nikola Tesla"
  • 18.30 Svečani doček ispred Palate Srbija
  • 18.45 Sastanak Vučića i Makrona
  • 19.40 Razmena potpisanih dokumenata
  • 19.45 Obraćanje medijma dvojice predsednika

Makron u Srbiju dolazi na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a kako je rečeno Tanjugu, dijalog i saradnja između Francuske i Srbije su nastavili da jačaju, što je još jednom pokazala zvanična poseta predsednika Vučića Francuskoj u aprilu 2024. 

Poslednji put Vučić i Makron su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati. Predsednika Srbije dočekao je predsednik Francuske sa suprugom Brižit Makron. 

Inače, aktuelni francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Francuska sagovornik sa više razumevanja"

Govoreći o poseti francuskog predsednika Srbiji, karijerni diplomata Zoran Milivojević je rekao da da je Srbija izbor Francuske, kada je reč o ovom regionu i da bi mogla da bude bolji sagovornik, sa više razumevanja, nego što su to neke druge velike sile.

On je podsetio da je pokušaj ubrzanog ulaska tzv. Kosova u Savet Evrope sprečila upravo Francuska svojim angažmanom, uz podršku Italije.

Program posete, 2. dan

  • 10.30 Obilazak Galerije Matice Srpske u Novom Sadu
  • 11.15 Obraćanje Makrona i Vučića na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji
  • 15.30 Ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na aerodromu
  • 15.50 Ispraćaj predsednika Francuske na aerodromu

Milivojević je naglasio da će u prvom planu bilateralne posete biti ekonomija, podsećajući da se poseta Beogradu odvija u situaciji kada imamo potpisan sporazum o strateškoj saradnji, precizirajući da to predstavlja izraz političkog interesa jedne i druge strane da svoje odnose unapredi i dovede do višeg političkog nivoa, a iz toga treba da proizađu svi drugi elementi saradnje. 

"Znači, postoji politička volja, politički interes da se odnosi institucionalizuju na način da mogu da se razvijaju više od onoga što podrazumeva redovne, obične odnose", kazao je Milivojević. 

Prema njegovim rečima, taj sporazum dopunjen je u dva domena - energetika i veštačka inteligencija. 

"Ugrađivanjem u sporazum o strateškoj saradnji stvaraju se uslovi da se potpišu i bilateralni sporazumi u toj sferi, koji bi odnose iz nekog stanja mirovanja pretvorili u operativne mogućnosti i u operativni izraz interesa dve strane", naveo je Milivojević.

Ambasadorka Srbije: Pokazatelj značaja koji Francuska pridaje Srbiji

Ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović je navela da je poseta Makrona još jedan pokazatelj značaja koji Francuska pridaje Srbiji kao lideru u regionu Zapadnog Balkana. Ona očekuje da prilikom posete bilateralni odnosi budu podvučeni i da se da nova snaga daljem širenju već bogate saradnje Srbije i Francuske. 

"Kao strateški partneri od 2021. godine imamo mnogo tema za razgovor - od unapređenja saradnje u ekonomiji, energetici i novim tehnologijama do veštačke inteligencije. Podsećam da je zahvaljujući naporima naše vlade i rukovodstva i snazi naše diplomatije, Srbija izabrana za predsedavajuću u Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju", rekla je Hrustanović u intervjuu za "Večernje novosti". 

Instagram/buducnostsrbijeav

 

Ona je rekla da će se među temama razgovora tokom Makronove posete naći i aktuelna geopolitička pitanja a da se u vrhu prioriteta nalaze pitanja dijaloga između Beograda i Prištine, neophodnost zaštite prava Srba na Kosovu i Metohiji, kao i dalji napredak Srbije u procesu evrointegracija. 

"Francuska podržava članstvo Srbije u EU i to je njena jasna pozicija. Pariz je saveznik i jedan od najznačajnijih partnera u Briselu, ako ne i najvažniji. Nadam se da ćemo, zajedničkim snagama, uspeti u tome da Srbija do kraja ove godine učini konkretan napredak na putu evrointegracija", istakla je ambasadorka. 

Poseta važna u kontekstu evrointegracija

Šef delegacije EU u Srbiji ocenio je kao veoma pozitivnu vest dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona u Beograd i naglasio da je poseta važna i u kontekstu evrointegracija. 

"Mislim da je dolazak čelnika jedne zemlje EU Srbiju veoma pozitivna vest, Mislim da je deo angažmana mnogih zemalja članica koje rade na jačanju bilateralnih odnosa sa Srbijom, To je važno u kontekstu evropskog puta Srbije, rekao je Žiofre novinarima.

Hrustanović je naglasila i da Pariz pokušava da vodi uravnoteženu politiku prema tzv. kosovskom pitanju i kako dodaje francuska strana je u više navrata, a i u poslednje vreme, zvanično reagovala i osudila unilateralne poteze Prištine koji, kako je rekla, ne doprinose normalizaciji odnosa, već naprotiv izazivaju još veće tenzije i ugrožavaju osnovna ljudska prava Srba na KIM. 

"Uzdamo se u autoritet i kredibilitet Pariza da nam pomogne u rešavanju ovog, a za nas suštinskog pitanja. Poverenje i razumevanje koje  postoji između predsednika  Vučića i Makrona nesumnjivo igra odlučujuću ulogu u snazi naših odnosa", rekla je ambasadorka Srbije u Parizu. 

Prema njenim rečima i istorijsko prijateljstvo i saborstvo kao i veze između naših naroda koji dele istoriju, sadšnjost i budućnost, takođe imaju izuzetno važnu ulogu. 

Govoreći o privrednoj saradnji dve zemlje, Hrustanović je istakla da je na polju ekonomiije veliki posao urađen u protekklih nekoliko godina, pre svega nakon prve zvanične posete Makrona Srbiji 2019. godine. 

"Danas u Srbiji posluje skoro 400 francuskih kompanija. Srbija kao stabilna sredina, kako politički, tako i finansijsko-ekonomski, prirodno privlači strane  investicije. Naša robna razmena s godinama raste, kao i trgovina uslugama, a investicije francuskog kapitala su sve značajnije", rekla je ona. 

Od kapitalnih projekata na kojima dve zemlje sarađuju, Hrustanović je posebno izdvojila poslovanje Aerodroma Nikola Tesla, izgradnju beogradskog metroa, preradu i tretman otpadnih voda i naglasila da "Ekspo 2027" u Beogradu predstavlja sjajnu priliku da se uradi još više.

Saradnja u oblasti energetike: Da li će to da transformiše Srbiju?

Prema najavama zvaničnika, razgovori o električnoj energiji biće visoko na agendi prilikom posete Makrona Srbiji.  

"Trudimo se da pronađemo rešenje da za sedam, osam ili 10 godina ne budemo zemlja bez električne energije. Mnoge će zemlje imati probleme sa električnom energijom", rekao je predsednik Vučić u najavi posete predsednika Francuske Makrona Beogradu. 

profimedia

 

Među sporazumima do kojih su kroz pregovore i prethodni rad stigli Beograd i Pariz, biće, prema rečima predsednika Vučića, potpisan i onaj sa francuskom elektrokompanijom, a koji će se ticati konkretne saradnje na ovom polju. 

Predmet razgovora u okviru teme o električnoj energiji će biti i nuklearna energija, u čijoj je primeni u energetskom sektoru Francuska apsolutni šampion na tlu Evrope, s obzirom na to da četiri petine ukupne godišnje potrošnje električne energije zadovoljava upravo energijom iz nuklearnih reaktora. O tome čitajte u posebnom tekstu.  

Finalizacija dogovora o Rafalima?

Poseta Makrona će biti prilika i da se ponovo otvori još jedno važno pitanje, a to je nabavka novih vojnih aviona za Srbiju, ili da se čak o tome postigne konačan dogovor i da bude poznato više detalja. Srbija već neko vreme izražava želju za kupovinom letelica upravo od Francuske, a predsednik Vučić je tokom posete Parizu u aprilu rekao da bi potpisivanje ugovora moglo da bude za dva meseca, uz prisustvo predsednika Makrona.

profimedia

 

Inače, pred Makronovu posetu je poslovni magazine "La Tribune" objavio da su Francuska i Srbija okončale pregovore u vezi prodaje višenamenskih borbenih aviona Rafal. Pregovori su, prema izvorima ovog medija, zapravo bili gotovi još početkom leta, ali je potpisivanje kasnilo zbog geopolitičke dimenzije, odnosno tenzija između Srbije i Kosova. 

"La Tribune" dodaje da je sada na Makronu da odobri potpisivanje ugovora, prenosi Tango Six, a francuski medij navodi da "Dassault" nije želeo da odgovri na njihova pitanja o ovoj temi.  

Međutim, o tome je govorio predsednik Vučić koji je rekao da se naporno radi na ugovorima. Dodao je da na tome rade svi u vojsci, ministar finansija Siniša Mali i svi timovi. Šta se do sada zna o nabavci Rafala čitajte u posebnom tekstu

Komentari (0)

Srbija