Politika

"Hoće da nas suzbiju i proteraju, šta drugo?": Da li Priština novim projektima želi da menja etničku strukturu na severu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/08/2024

-

11:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kosovsko ministarstvo loklane samouprave i nevladina organizacija "Siročad Balkana", na čijem sajtu piše da obezbeđuje humanitarnu pomoć u "svim albanskim zemljama", potpisale su memorandum o izgradnji 200 kuća za povratnike u opštinama na severu Kosova i Metohije. U protekle dve godine, kosovska vlada je izdvojila sedam miliona evra za izgradnju kuća za povratnike Albance u opštinama na severu. Proveravali smo mogu li ovakvi projekti da utiču na promenu strukture stanovništva i u opštinama gde su Srbi oduvek bili većina?

Pre samo par meseci kosovska agencija za privatizaciju je od Srba oduzela preko 150 stanova i dodelila ih Albancima, pa izgradnju novih 200 kuća za sve, samo ne za Srbe, većinsko stanovništvo na severu Kosova ne vidi kao dobronamerno.

"Pa to se samo kaže, imaju nameru da nas što više suzbiju, da ne kažem proteraju, šta drugo*", kaže jedan od stanovnika Severne Mitrovice.

Slično primećuje i njegov sugrađanin, koji ističe i ulogu SAD i EU u procesu zastrašivanja, marginalizovanja i proterivanja Srba sa Kosova i Metohije.

"To je velika politika, to je Amerika, Evropska unija. Ne možemo ništa mi pored toga....Kurti ide na svoje i gotovo. To je njegovo", kaže on.

"Kosovska vlada neke stvari čini kako bi promenila stvari na terenu"

Jedino povratničko naselje na severu, izgrađeno sredstvima Vlade Srbije, Sunčana Dolina u Zvečanu, prištinske institucije smatraju nelegalnim, pa su obustavile čak i izgradnju puta u njemu.

"Činjenicu da se planira povratak Albanaca na Sever treba pozdraviti kao činjenicu da je neko odlučio da se vrati u svoju kuću odakle je proteran. I to isto pitanje treba da se postavi i za srpske povratnike. Zašto nema povratka u urbane sredine? Mislim da je kosovska vlada toga jako svesna i da prosto neke stvari čini kako bi promenila stvari na terenu"; kaže novinarka Ana Marija Ivković.

Južno od Ibra, u gradovima Srba skoro i da nema, a povratak se meri promilima.

"Ljudi koji su pokušali da se vrate na svoja ognjišta, dakle u kuće koje su decenijama, vekovima u njihovom vlasništvu su doživeli da budu privedeni. Tako da je to pre svega, bojim se, jedna poruka u kojoj se pokušava da se donekle promeni etnička struktura na Severu", smatra Ivković.

S druge strane, odbornik u SO Severna Mitrovica Skender Sadiku smatra da pravo na imovinu i dedovinu mora da se da i srpskoj većinskoj zajednici.

"Opet pričamo o jednom pravu, o jednom svetom pravu imovina, dedovina, kako se ta bila zvala, mora da se da i srpskoj većinskoj zajednici pa i drugim zajednicama. I u ovom čitavom metežu ne treba da zaboravimo da imamo i druge zajednice koje isto ispaštaju danak", kaže Sadiku.

Lokali na severu se dodeljuju Albancima

Ispaštaju i vlasnici lokala na severu, opet Srbi, jer se sve više njih dodeljuje Albancima. U isto vreme, da Srbin pokrene biznis u većinski albanskoj sredini je nemoguća misija. 

"Prvo treba da se postavi pitanje zašto do tih lokala nije moglo da dođe nijedan kosovski Srbin. Kada su ti tenderi raspisani, koliko su ti tenderi bili transparentni i vidljivi za građane srpske nacionalnosti....To nije nužno loše, ali jeste loše ukoliko je neko to tendeciozno uradio i na način da to ne bude transparentno i da ne bude vidljivo za ostale zajednice", kaže Ivković.

"Sve ovo se gleda iz ugla biznisa, dolaze neke firme koje će da smanje cene i da ima konkurencije za građane, ali Bože moj to treba da bude puno, puno ekonomsko pitanje, ne nacionalno pitanje, jer biznis je biznis na kraju dana", rekao je Sadiku.

I za nove vlasnike lokala na severu, biznis nema granica.

"Pre 12 godina sam kupio ovaj kafić, sad je došlo vreme da se počne da radi. Goste imamo od svih i Albance i Srbe i sve. Nismo otvorili samo za Albance, nego za sve", kaže Nedžat Haljiti, ugostitelj koji je otvorio novi restoran u Severnoj Mitrovici.

Benzinske pumpe, čiji su vlasnici donedavno bili Srbi, sada čuva policija, do dolaska novih vlasnika Albanaca. Zatvorena je Rajska Banja. Obustavljeni su i radovi na izgradnji univerziteta koji je iz Prištine proteran u Mitrovicu, škole za edukaciju Roma, stanovi za socijalno ugrožene Srbe, a zatvaranje srpskih državnih institucija se polako privodi kraju. Ostale su zdravstvene i prosvetne ustanove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija