Politika

Ministarka Žarić Kovačević: Sveobuhvatni razvoj Srbije je projekat koji vode predsednik Vučić i premijer Vučević

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/08/2024

-

21:58

Ministarka Žarić Kovačević: Sveobuhvatni razvoj Srbije je projekat koji vode predsednik Vučić i premijer Vučević
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je da je sveobuhvatni razvoj Srbije projekat koji vodi predsednik Aleksandar Vučić zajedno sa premijerom Milošem Vučevićem.

Žarić Kovačević je u intervju za časopis "Poredak" pričala kako se snalazi na novoj funkciji s obzirom da je bila poslanica u tri saziva Skupštine Srbije.

"Od 2012. godine sam najpre bila u skupštini grada Niša, a onda iz četvrtog poslaničkog mandata odlazim na mesto ministra. Kako se snalazim na novoj funkciji zavisi od toga da li imam viziju i da li sam spremna na nove izazove, a imam i jesam. Razlog tome je lider koga pratim, a to je Aleksandar Vučić, i politika koju on kreira zajedno sa Milošem Vučevićem, ali i Srpskom naprednom strankom, koja je okosnica vlasti u Srbiji od 2012. godine", rekla je Žarić Kovačević.

Kako kaže, ministarska funkcija se dosta razlikuje od zakonodavne koju je do sada obavljala, ali i da sa sobom nosi nove izazove.

"Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je specifično po tome što uređuje, unapređuje i približava građanima rad državnih organa i usluge čini dostupnijim, a sa druge strane bavi se svakom od lokalnih samouprava, što pojedinačno, što kroz rad upravnih okruga. Ima tu još mnogo važnih stvari, kao što su međuopštinska saradnja, sektor za međunarodne odnose, inspekcijski poslovi, stručno usavršavanje i saradnja sa univerzitetima i nezaobilazna zakonodavna aktivnost, kao i praćenje ciljeva javnih politika i tako dalje.
Da bi ministarstvo radilo u punom kapacitetu potrebno je istovremeno angažovanje na svim aspektima naše nadležnosti", rekla je Žarić Kovačević.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Žarić Kovačević je prva ministarka koja dolazi iz Niša. Kaže da potiče iz stare niške porodice i da je ponosna na svoje poreklo.

"Dugo Niš nije imao ministra u vladi, što meni čini još veću čast i pojačava osećaj odgovornosti. Moje Nišlije su navikle da sa mnom razgovaraju na prijemima građana, ali i da komuniciraju putem društvenih mreža i to se neće promeniti. Naprotiv, dostupna sam za odgovore na sva pitanja, ali i da dočekam u ministarstvu građane zainteresovane za različite teme ili aktuelna pitanja", rekla je Žarić Kovačević i dodala: 

"Služenje državi je služenje građanima, a mi smo zato tu. To podrazumeva i lokal patriotizam - da građani budu zadovoljni i da im obezbeđujemo bolje uslove za život, jer su nam dali legitimitet za vršenje vlasti. Zapravo je vrlo jednostavno ako ste spremni na rad, disciplinu, ako ste dosledni politici zbog koje ste tu i principima koje ste sebi postavili i ako primenjujete državne mere ekonomskog razvoja, privrednog rasta, finansijske stabilnosti i boljeg životnog standarda i na lokalu". 

Na pitanje koji su najbitniji projekti koje će realizovati ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Žarić Kovačevič kaže da će to biti digitalizacija i modernizacija uprave.

"Ukoliko želimo da građanima i privredi pružimo kvalitetne usluge na efikasan način, moramo da preduzimamo inovativne korake, jer smo uveliko u eri digitalne transformacije.
Građani i privredni subjekti neće više morati da čekaju u redovima, već mogu onlajn, posredstvom Portala eUprava da završe poslove koje imaju sa državom i to zahvaljujući uvođenju modernog elektronskog kancelarijskog poslovanja u organe javne uprave. 
Nova elektronska usluga “ePisarnica” zvanično je pokrenuta i predstavljena najpre građanima na opštini Novi Beograd, koji su došli da na uobičajeni način podnesu zahteve na šalterima.
Kampanju smo nazvali "Država na dugme", jer građani zaslužuju da im budemo dostupni 365 dana u godini, 7 dana nedeljno, 24 sata dnevno i da neprekidno radimo na zadovoljenju njihovih potreba. Oni će moći da preko svojih telefona i računara da prate tok postupaka koje vode i da u svakom trenutku budu upoznati sa tim gde se njihov zahtev nalazi. Zaposlenima će biti lakše da obavljaju posao, a građani i privredni subjekti neće gubiti vreme na šalterima uz onu čuvenu 'fali ti jedan papir".

Ministarka se osvrnula na Svesrpski sabor na kome je razgovarala sa ministarkom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senkom Jujić. 

"Prvi sastanak je bio konstruktivan i doveo je do potpisivanja Memoranduma o saradnji. Sporazum je potpisan u cilju jačanja partnerstva i uspostavljanja okvira za saradnju u oblasti reforme javne uprave i lokalne samouprave, kao i unapređenja planiranja i sprovođenja projekata u lokalnim samoupravama, uz koordinaciju i pribavljanje donatorske podrške za projekte od lokalnog značaja. Potpisivanje Sporazuma u danima Svesrpskog sabora znači još jedan simbol zajedništva Republike Srbije i Republike Srpske i učvršćivanje neraskidivih veza".

Prema njenim rečima, dva ministarstva će na osnovu ovog sporazuma imati priliku da sarađuju u oblasti javne uprave, ali i drugim oblastima koje prate nove tokove, kao što su digitalizacija i usavršavanje kadrova koji rade u upravama.

"Cilj potpisanog Memoranduma je razmena dobre prakse i normativnih rešenja, razmena iskustava i pružanje ekspertske podrške u planiranju, pripremi i sprovođenju projekata, kao i razmena publikacija i druge stručne literature, uključujući i druge oblike saradnje. Samo mesec dana kasnije posetila sam Banja Luku, gde smo usvojili Akcioni plan za sprovođenje Memoranduma o saradnji ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske za period 2024./2025. godine, kao i Odluku o obrazovanju radne grupe za koordinaciju aktivnosti u realizaciji Memoranduma o saradnji. To nam daje mogućnost da sarađujemo na konkretnim projektima za dobrobit naših građana".

"Ubedljiva pobeda SNS na izborima u decembru i junu"

Ministarka se osvrnula i na ishod decembarskih i nedavnih junskih izbora.

"Ubedljivu pobedu odnela je Srpska napredna stranka sa svojim koalicionim partnerima - ništa neočekivano ako znamo sa kojim ciljem izlazimo pred građane da im tražimo legitimitet za vršenje vlasti - da predstavimo rezultate i da ostavimo narodu da ceni i sudi, a mi ćemo narodnu volju uvek poštovati. Sa druge strane, opozicioni udarci ispod pojasa, targetiranje porodica, konstantna kriminalizacija Aleksandra Vučića, ali i mržnja svih nas koji se borimo za istu politiku pokazali su da nemaju uticaja kada na drugoj strani u političkoj borbi stoje rad i rezultati. Sada je na nama da radimo, gradimo i čuvamo našu zemlju od napada i pritisaka i da obezbedimo građanima sve ono zbog čega su nas birali", rekla je Žarić Kovačević.

Na kraju je rekla šta za nju predstavlja pojam "poredak"-

"Državno uređenje. Država. Jaka država, kakva je Srbija - samostalna i nezavisna u donošenju odluka, svoja i ponosna. Država koja na čelu ima Aleksandra Vučića da se bori, da je vodi u bolje sutra i kako dolikuje predstavlja u svetu, a mi smo tu da pomognemo koliko možemo da se nastavi sa razvojem i napretkom", zaklkjučila je Žarić Kovačević.

Komentari (0)

Srbija