Politika

Brnabić: Scienfitic Reports objavio niz spornih članaka, više tekstova povučeno

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2024

-

14:54

Brnabić: Scienfitic Reports objavio niz spornih članaka, više tekstova povučeno
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, istakla je da je Scienfitic Reports objavio niz spornih članaka i da je više članaka povučeno zbog netačnih informacija i plagiranja i da je relevantna informacija da je za objavu rada u tom časopisu potrebno platiti 2.290 evra.

Ona je tako reagovala na društvenoj mreži X na tekst objavljen u dnevnom listu Danas "Ana Brnabić se obračunava i sa naučnim časopisom Scientific Reports: "Rad srpskih naučnika o litijumu među najčitanijim", kao i povodom studije koji se tiče uticaja na životnu sredinu potencijalnog rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji, koji je u časopisu Scientific Reports objavila grupa autora, među kojima su Ratko Ristić i Dragana Đorđević.

Ona navela da u svojoj ranijoj objavi nije napala časopis Scientific Reports, već je samo iznela činjenice, kao i da veruje da oni mogu da se brane sami.

"Časopis je, između ostalog, 2018. objavio članak u kojem se tvrdilo da ljudima od korišćenja mobilnih telefona raste rog na potiljku", napisala je Brnabić.

Dodala je da su u pojedinim člancima iznete tvrdnje koje se poklapaju sa popularnim teorijama zavere, poput netačnih rezultata da HPV vakcina izaziva oštećenje mozga kod miševa (2016) i tvrdnju da klimatske promene nisu proizvod ljudskog delovanja već su izazvane promenama na Suncu (2019).

"Analiza pokazala da nema zagađenja životne sredine"

Brnabić je pozvala sve da pročitaju i analizu ove studije objavljene u časopisu Scientific Reports koju je uradio inženjer tehnologije Dušan Blagojević, a koja je objavljena na sajtu ekologika.rs.

"U analizi se, između ostalog, konstatuje sledeće: Rezultati prikazani u radu pokazuju da u slučaju arsena dobijene vrednosti su u okviru zakonom dozvoljenih za ovu reku, u slučaju bora čak 9 puta niže od dozvoljenih za ovu reku, a u slučaju litijuma čak 300 puta niže od dozvoljenih prema američkim standardima vode za piće (u našim pravilnicima granice za litijum još nisu postavljene)", napisala je Brnabić.

Naglasila je da rezultati iz rada koji potpisuju Dragana Đorđević, Jovan M. Tadić, Branimir Grgur, Ratko Ristić, Sanja Sakan, Jelena Brezjanović i Bogdan Šolaja i nedavno preminuli akademik Vladimir Stevanović, pokazuju da nema zagađenja životne sredine.

"U svojoj analizi Blagojević takođe konstatuje: Metodologija ovog rada je takva da autori izgledaju kao da su poslednji susret i tehnička saznanja o rudarskim aktivnostima imali gledajući Snežanu i sedam patuljaka, u delu kad patuljci sa lopatama idu da kopaju rudnik", napisala je Brnabić.

Dodaje da Blagojevića nikada nije upoznala, ali da je svakako stručan za tu oblast kao diplomirani inženjer tehnologije, član inženjerske komore Srbije, licencirani savetnik za upravljanje hemikalijama u životnoj sredini i licencirani savetnik za izradu planova smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama "Verujem, relevantniji i stručniji od ljudi koji veruju u kemtrejls", zaključila je Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija